Play ponuda

RUKE I NOGE SU VAM UVIJEK HLADNE? / Pripazite jer to može biti simptom ozbiljnog problema u vašem organizmu

Image
Foto: Profimedia

Problem koji se često javlja u hladnijim danima ponekad nije posve benigan

1.11.2020.
21:00
Profimedia
Play ponuda

Hormonalni disbalans teško je spaziti jer simptomi mogu biti nejasni i obično se javljaju u skupinama. "Baš poput mrava, nikad se ne javlja samo jedan", rekla je liječnica Kyrin Dunston za Mind Body Green.

Inače, Dunston je izgubila 45 kilograma nakon što je uravnotežila svoje hormone, a kao najjasniji simptom hormonalnog disbalansa bez oklijevanja navela je hladne ruke i noge, odnosno tjelesnu temperaturu koja je niža od prosjeka za jedan stupanj.

Hladniji dani mogu ukazati na probleme sa štitnjačom. "Ta je žlijezda poput baterije za vaše tijelo i određuje brzinu kojom vaše tijelo izgara gorivo. Štitnjača govori vašem tijelu da otvori masnoće i sagori gorivo. Taj hormon ide u sve vaše stanice i govori im kako iskoristiti gorivo za funkcioniranje", slikovito je opisala liječnica.

shimmer fallback
shimmer fallback

Dakle, kada patite od usporenog rada štitnjače, ona ne obavlja taj zadatak kako bi trebala. "Vaše stanice će biti usporene, kao da se ne žele ustati iz kreveta", objasnila je Dunston. Kretat ćete se sporije, osjećati umorno i imati slabu cirkulaciju. Jedno istraživanje pokazalo je da je 40 posto ispitanika s hipotireozom osjetljivije na hladnoću.

Očitiji simptomi

Dakako, ovo ne znači da patite od hormonalnog disbalansa ako su vam ruke i noge hladne. Loša cirkulacija nastaje zbog više razloga, a neki od njih nisu povezani s hormonima.

No, Dunston upozorava na neke očitije simptome. "Primjerice, ako nikako ne možete izgubiti kilograme koliko se god trudili, ako imate problema sa spavanjem, anksioznošću, gubitkom kose, hladnim rukama i nogama, onda biste trebali provjeriti svoje hormone i štitnjaču", objašnjava.

Hladne ruke i noge samo su jedan od načina na koji se manifestira hormonalni disbalans, a simptomi su obično nejasni i mnogobrojni. No, ako ste iskusili neke od navedenih simptoma povezanih s manjkom energije, trebali biste pregledati štitnjaču.

Play ponuda
Play ponuda