Uzrok ovim, naoko malim, no potencijalno ozbiljnim tegobama, može biti intolerancija na određene namirnice. Hrana koju unosimo u organizam, naime, može škoditi i kad na nju ne reagiramo alergijski, kada je najsvježija i organski uzgojena. Na vrhu popisa namirnica koje većina ljudi teško podnosi su mlijeko, jaja i rajčice, a maslinovo je ulje za većinu blagotvorno.
Nema pravila ni obrasca
Intolerancija na hranu javlja se kod svih (i onih najzdravijih osoba), a prepoznaje se po manjim zdravstvenim smetnjama, najčešće gastrointestinalnim te dermatološkim, ali i po mišićno-koštanim problemima, neurološkim ispadima, psihološkim te respiratornim problemima, objašnjava nutricionistica mr. Mirela Marić iz Poliklinike Nemetova, koja jedina u nas provodi testove intolerancije.
arti-201104260021006 Intolerancija na hranu posve je individualna i ne mogu se odrediti kategorije i skupine ljudi kojima smetaju iste namirnice. Upravo su stoga, napominje, nužni pojedinačni testovi.
''Mnogi ljudi miješaju alergije i intolerancije na hranu, no razlika je velika. Simptomi koje izaziva intolerancija traju cijele godine, a alergijske su reakcije periodične'', tvrdi Mirela.
Hipersenzibilizacija na hranu zbog nakupljanja IgG antitijela (intolerancija na hranu) kronična je, s prikrivenim simptomima, te ju je teže dijagnosticirati od alergije. Varira od osobe do osobe, a često navede na krivi trag. IgE antitijela kod alergije stvaraju jasnu i burnu sliku koja svjedoči o uzroku i posljedici, a pri intoleranciji simptomi se javljaju nekoliko sati do dva dana nakon uzimanja hrane ili pića.
Sve je zapisano u krvi
Testiranje je vrlo jednostavno. Iz venske krvi analizom se dobiva jasna slika koje su namirnice dobrodošle u prehrani, koje treba izbjegavati i one koje – mogu proći. Testirati se mogu i djeca, već u dobi od tri godine. U Kanadi je ovakav test dio sistematskog pregleda, a kod nas u Nemetovoj prošle je godine test napravilo više od 400 pacijenata.
arti-201104190067006 ''Kada napravite test intolerancije, primjenjuje se jednostavan eliminacijski program prehrane – izbacuju se s jelovnika hrana i sastojci koji pokazuju visok stupanj intolerancije'', rekla je mr. Marić. Među primjerima izdvaja pšenicu, koja se zamjenjuje drugim žitaricama, te kvasce, koje zamjenjuje limun.
Hrvati su 13. najdeblja nacija na svijetu. Hrvatice drže 'čvrsto' 22. mjesto. Samo nas je četiri milijuna, u recesiji smo, no na hrani se i dalje ne štedi.
Prehrana prema tipovima
Prehrana prema krvnim grupama nema izravne veze s nepodnošenjem hrane. Riječ je o prehrani prema tipovima, što nije individualizirana metoda kao kada se obavlja iz krvi pacijenata prema točno određenim namirnicama. Samo u nekim slučajevima ima preklapanja. Nema ni poveznice s ayurvedskim načelima iako je odnos prema nekoj hrani vrlo sličan.
Ulje melem
Maslinovo ulje jedna je od rijetkih namirnica koja gotovo ne izaziva reakciju u testiranih pacijenata. Osim blagotvorna učinka na krvne žile i tlak, ono je općenito melem za organizam.
Većini smetaju rajčice, jaja, kravlje mlijeko, suncokretovo ulje, sve vrste pića kola, bademi, soja, kvasci, krumpir, kikiriki, ananas, grašak, kivi te pšenica, obična i durum. No, testovi su individualni i ove namirnice ne moraju nužno biti loše. One spadaju u skupinu potencijalno opasnih namirnica koje uzrokuju i pogoršavaju simptome.
Više od 80 posto pacijenata pokazuje znatno poboljšanje zdravstvenog stanja nakon što iz prehrane izbace ''opasne namirnice''.
Prethodni članci:
arti-201104260021006 arti-201104190067006 arti-201104040798006