Tvrdi slatkiši najčešći su uzrok gušenja bez smrtnih posljedica djece, objavili su američki znanstvenici u časopisu "Pediatrics".
Znanstvenici su uzeli podatke od hitnih službi američkih bolnica u razdoblju od 2001. do 2009. i ustanovili da je zabilježeno nešto manje od 112 tisuća slučajeva gušenja djece do 14 godina starosti nekom hranom. Radi se o slučajevima bez smrtnih posljedica koji su zahtijevali intervenciju liječnika.
U najvećem postotku (15,5) uzrok gušenja bili su tvrdi slatkiši. Dalje su na listi ostale vrste slatkiša s 12,8 posto, meso s 12,2 posto i kosti s 12 posto slučajeva. Samo 10 posto slučajeva gušenja liječnici nisu mogli riješiti odmah, nego je bila potrebna hospitalizacija.
Znanstvenici su, komentirajući rezultate, napisali da su slučajevi gušenja brojni, ali se i dalje ta opasnost podcjenjuje, što je razlog za zabrinutost. Ta se opasnost može uvelike smanjiti pažljivim izborom hrane i njezinim rezanjem na sitne komade koji neće predstavljati rizik.
U studiji su analizirani samo slučajevi gušenja hranom, a znanstvenici napominju da u djetetovoj okolini postoje i drugi rizični predmeti, poput dugmadi, sitnog kamenja, kovanica, odlomljenih dijelova igračaka ili balona.