NAJČEŠĆI UZROK GUŠENJA /

Roditelji pozor: Pripazite što vam djeca jedu

Image
Foto: Photos

Znanstvenici su uzeli podatke od hitnih službi američkih bolnica u razdoblju od 2001. do 2009. i ustanovili da je zabilježeno nešto manje od 112 tisuća slučajeva gušenja djece do 14 godina starosti nekom hranom.

30.7.2013.
13:41
Photos
VOYO logo

Tvrdi slatkiši najčešći su uzrok gušenja bez smrtnih posljedica djece, objavili su američki znanstvenici u časopisu "Pediatrics".

Znanstvenici su uzeli podatke od hitnih službi američkih bolnica u razdoblju od 2001. do 2009. i ustanovili da je zabilježeno nešto manje od 112 tisuća slučajeva gušenja djece do 14 godina starosti nekom hranom. Radi se o slučajevima bez smrtnih posljedica koji su zahtijevali intervenciju liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najvećem postotku (15,5) uzrok gušenja bili su tvrdi slatkiši. Dalje su na listi ostale vrste slatkiša s 12,8 posto, meso s 12,2 posto i kosti s 12 posto slučajeva. Samo 10 posto slučajeva gušenja liječnici nisu mogli riješiti odmah, nego je bila potrebna hospitalizacija.

Znanstvenici su, komentirajući rezultate, napisali da su slučajevi gušenja brojni, ali se i dalje ta opasnost podcjenjuje, što je razlog za zabrinutost. Ta se opasnost može uvelike smanjiti pažljivim izborom hrane i njezinim rezanjem na sitne komade koji neće predstavljati rizik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studiji su analizirani samo slučajevi gušenja hranom, a znanstvenici napominju da u djetetovoj okolini postoje i drugi rizični predmeti, poput dugmadi, sitnog kamenja, kovanica, odlomljenih dijelova igračaka ili balona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo