Sve sto smo mislili o koristima cokolade i crnog vina ipak nije istina

14.5.2014.
11:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prema nedavno objavljenom istrazivanju, prehrana bogata tim spojem ne pokazuje znacajan ucinak u smanjenju bolesti srca, raka ili smrti.

Kako bi ispitali dugorocni ucinak resveratrola, znanstvenici su proucavali uzorke urina kod 783 zdravih zena i muskaraca, starih 65 godina ili vise, iz dva talijanska sela u regiji Chianti, gdje je uobicajena konzumacija crnog vina.

Znanstvenici su usporedivali pristunost resveratrol u njihovom urinu s njihovom vjerojatnoscu od smrti, razvoja srcanih bolesti ili raka tijekom 11-godisnjeg razdoblja studije, do 1989. do 2009. godine. U tom razdoblju, 27.2 posto sudionika oboljelo je od srcanih bolesti, dok ih je gotovo 5 posto oboljelo od nekog oblika raka. Vise od trecine - 34.3 posto - umrlo je tijekom studije.

Nakon sto su se u obzir uzeli dob, spol i drugi faktori, znanstvenici su otkrili da osobe s visokim koncentracijama resveratrola u urinu, nisu imale manju vjerojatnost od smrti, razvoja srcanih bolesti, raka ili upalnih markera od osoba bez resveratrol. 'Ova studija sugerira da resveratrol iz zapadnih dijeta kod starijih osoba nema znacajan utjecaj na upale, kardiovaskularne bolesti, rak ili dugovjecnost', napisali su autori studije.

'Ispada da je prica o resveratrolu jos jedan slucaj dizanja u nebo zdravstvenih koristi koje nisu izdrzale test vremena', kaze vodeci autor studije, dr. Richard D. Semba, profesor oftalmologije na Medicinskom fakultetu Sveucilista Johns Hopkins. 'Smatralo se da su neke namirnice dobre za vas jer sadrze resveratrol. To uopce nismo pronasli.'

Prethodna istrazivanja imala su mjesovite rezultate. Jedna je studija pokazala da resveratrol produzava dugovjecnost debelih miseva, ali ne i onih koji su mrsavi. Druga je izrazila sumnju da je resveratrol aktivan u tijelu nakon probave te postavila pitanje koliko crnog vina treba popiti da bi od njega imali zdravstvene koristi.

'To ne znaci da su koristi od cokolade ili crnog vina potpuno beznacajne. Vjerojatno dolaze od drugog spoja koji tek treba identificirati', kaze dr. Semba. 'To je kompleksna hrana, a iz nase studije smo doslo do saznanja da korist vjerojatno ne dolazi iz resveratrola.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali