Play ponuda

Razumijemo li konačno kako funkcionira akupunktura

Image
Foto: Vivian Chen/Flickr

Da akupunktura djeluje na ublažavanje određenih stanja, osobito kronične boli, dobro je dokumentirana i uglavnom neosporna tvrdnja ali kako točno funkcionira još je uvijek nepoznato

18.4.2018.
13:00
Vivian Chen/Flickr
Play ponuda

Skeptici učinak akupunkture pripisuju placebo efektu, tvrdeći da pacijenti koji primaju tretman mogu osjećati manje boli samo zato jer tako očekuju. Drugi, osobito oni koji su specijalizirani za integrativnu medicinu, kažu da je akupunktura puno više od palcebo učinka, a najnovija studija, objavljena u Scientific Reportsu, mogla bi objasniti kako je moguće da akupunktura pomaže.

Istraživanje kojega je koautor Neil Theise, kliničar i profesor patologije na NYU Langone Health, tvrdi da intersticij, prostor ispunjen tekućinom između naše kože i mišića, treba smatrati posebnim organom, a taj prostor čini oko 20 posto volumena tekućine tijela. Prije otkrića intersticija (sigurno se sjećate tekstova, prije mjesec dana, o otkriću novog organa u ljudskome tijelu) medicina je shvaćala taj prostor kao gusto nabijeno vezivno tkivo, dok sada mikroskopi sa većim napajanjem, pokazuju nešto posve drugo, piše The Cut.

Bitno otkriće novog organa u ljudskom tijelu

shimmer fallback
shimmer fallback

“Sada, s novim mikroskopima koji mogu gledati unutar živog tkiva, možemo vidjeti da je taj prostor ispunjen tekućinom,” objašnjava Theise. Kada se isto tkivo promatra izvan tijela, tekućina je istekla te ovi prostori nestanu i sve izgleda kao vezivno tkivo. Zbog dokaza o postojanju intersticija, sada je moguće objasniti zašto akupunkturne iglice, primijenjene na određene točke, mogu djelovati na cijelo tijelo.

Bez ikakve anatomske korelacije, znanstvenicima je bilo teško objasniti zašto lokalizirana terapija poput akupunkture može imati tako dalekosežne učinke. Znajući da za postojanje intersticija ispunjenog tekućinom, to bi se moglo promijeniti. ”To je sloj kože u koji ulazi akupunktirna igla,” kaže Theise. “Kad stavite iglicu u akupunkturnu točku, moguće je da je kolagen raspoređen u kanal kojim tekućine mogu nesmetano teći. Ako pristupanje akupunkturnim točkama omogućuje intersticijskim tekućinama putovanje cijelim tijelom, to bi moglo predstavljati razliku.

Theisova istraživanja mogla bi objasniti kako funkcionira akupunktura

shimmer fallback
shimmer fallback

Dr.Shaista Malik kaže da su u svijetu kardiologije, stručnjaci odavno poznavali taj treći prostor. Otkriće trećeg prostora (prvi je krvotok, drugi limfa) pokazuje da postoji organizacija i struktura za ono što se ranije smatralo nestruktuiranim. Ovo je uistinu zanimljivo otkriće jer bi moglo objasniti zašto lokalna terapija, stimulacijom određenih točaka, može proizvesti učinke. To vrijedi i za terapeutsku masažu, tai chi i jogu. “I tai chi i joga imaju dalekosežne efekte koji se čine nesrazmjernim kardiovaskularnom naporu,” kaže Malik. A možda takve vježbe izazivaju reakciju u intersticiju što onda rezultira jačim sustavnim učincima.

Iako intersticij nije nov, Theisova istraživanja mogla bi biti način kojim možemo objasniti kako funkcionira akupunktura, a potencijalne posljedice sežu daleko iznad našeg razumijevanja akupunkture. Theise kaže da je trenutni prioritet istraživanja proučavanje kako intersticij utječe na formiranje i širenje kancerogenih tumora. Theise kaže da su mu na Twitter ljudi slali slike udžbenika koji su stari i 100 godina gdje se spominje riječ, intersticij. “Da, koristimo istu riječ, ali po prvi puta pokazujemo strukturu i distribuciju, i čini se da bi ovo saznanje moglo utjecati na naše razumijevanje akupunkture ili što je još važnije, karcinoma.”

Play ponuda
Play ponuda