Mnogima omiljeno bobičasto voće, karakteristične ljubičaste boje i slatkog okusa. Naravno, riječ je o borovnicama, odličnom izvoru vitamina i minerala, ali i antioksidansa koji čuvaju zdravlje i štite od negativnog utjecaja oksidacije. U nastavku saznajte zašto bi trebali redovito jesti borovnice.
(FOTO: Pexels)
Pogoduju ljepšoj i zdravijoj koži
Borovnice su bogate kolagenom koji sudjeluje u održavanju kože. Oslanja se na vitamin C kao esencijalni nutrijent te sudjeluje u zaštiti od oštećenja izazvanim suncem, zagađenjem i dimom.
Štite od kardiovaskularnih bolesti
Vitamin C, vlakna i folati doprinose kardiovaskularnom zdravlju. Snizuju razine kolesterola u krvi i tako smanjuju rizik od pojave srčanih bolesti. Također, antocijanin značajno snižava rizik od srčanog udara.
Poboljšavaju mentalno zdravlje
Osim što usporavaju mentalno i kognitivno propadanje, borovnice pozitivno djeluju i na poboljšanje kratkoročnog pamćenja i motoričke koordinacije.
Snižavaju krvni tlak
Borovnice sadržavaju kalij, kalcij i magnezij koji održavaju natrij na normalnim razinama.
Održavaju zdravlje kostiju
Ovo voće sadrži željezo, fosfor, mangan, cink i vitamin K, sve nutrijente potrebne za održavanje dobrog zdravlja kostiju. Uz to, željezo i cink igraju važnu ulogu u snazi i elastičnosti kostiju i zglobova.
Pročitajte još:
- Šalica borovnica dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
- Sorte borovnica: koje sve sorte borovnica postoje?
- Priprema tla za sadnju borovnice
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!