RAZBIJENI MITOVI O MRŠAVLJENU: / Nisu sve kalorije iste i još 9 stvari koje morate znati

Nick Mitchell osnivač je međunarodnog lanca teretana Ultimate Performance i stručnjak za mršavljenje. Masti, kruh, tjestenina i riža, sve je to dobro za naš organizam, tvrdi ovaj trener.

27.6.2016.
0:01
Flickr
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Međutim, postoji 10 činjenica koje se moraju utvrditi, kako bi konačno mršavljenju pristupili na ispravan način. Evo na što upozorava ovaj trener:

1. Nisu sve kalorije iste

Potpuno je pogrešno vjerovati kako je 300 kalorija koje dobijemo jedući masnu šniclu isto što i 300 kalorija koje pojedemo u zdjelici žitarica. Raličita hrana na različite načine utječe na naš organizam i potiče metabolizam da djeluje u potpuno različitim pravcima.

K tomE dodajmo da ne treba zanemariti i učinak pojedine hrane na hormone. Najbolji primjer je prehrana bogata šećerom, koja stimulira inzulin, koji remeti razine šećera u krvi i uzrokuje niz štetnih posljedica za naš organizam.

2. Kalorije su jako važne

Osnovne zakone termodinamike ne možemo ignorirati i činjenica jest da koliko kalorija unesemo, toliko se moramo više potruditi da ih sagorimo. Međutim, kako nisu sve kalorije iste i kako nisu sva tijela ista, ako želimo smršaviti moramo imati maleni deficit energije, ali i uvažavati svoje hormone i specifičan metabolizam vašeg tijela.

3. Od masti se (ne) deblja

U odnosu na proteine i ugljikohidrate, masti imaju veći broj kalorija po jedinici težine. Ukratko, u jednom gramu masti ima 9 kalorija. Previše nečega nikako nije dobro za tijelo, ali ideja da nas masti debljaju je jednostavno pogrešna.

Istraživanja su pokazala kako su masti vrlo bitne za održavanje hormona u balansu i kako bi najmanje 20 posto ukupnih kalorija koje dnevno unosimo u organizam trebale biti dobivene iz masti.

Niske razine testosterona, povezane s dijetama koje imaju nisku razinu masti, vrlo su štetne za organizam. Jedući masti, ali u odgovarajućim količinama, može pomoći da imate zdravo i skladno građeno tijelo.

4. Ugljikohidrati nisu neprijatelj

Mnogo je čimbenika koji određuju koliko ugljičnih hidrata možemo apsorbirati u naš organizam, a da se to ne odrazi na tjelesnu težinu. Problem kod ugljičnih hidrata jest u tome da ih previše volimo jesti.

Međutim, može ih se pretvoriti u prave saveznike u mršavljenju. Ključna prednost ugljiko hidrata događa se kada ih sagorijevamo u intenzivnim treninzima. Tada oslobađamo energiju potrebnu za izgradnju glikogena.

Ujedno, potičemo organizam da izgrađuje mišićnu masu, što je ključno u određenoj fazi mršavljenja. Ugljikohidrati stoga nisu neprijatelj, ako ih se koristi u određenoj količini i u pravom trenutku.

5. Jedite i iza 18 sati

Nije točno da sve što pojedemo u večernjim satima najviše deblja. Ugljikohidrati potiču ispuštanje serotonina, hormona zbog kojeg se osjećamo pozitivnije, pa nam je lakše i zaspati. Večerati ih, stoga, nije nikakav grijeh.

6. Bitno je točno vrijeme obroka

Mnogi vjeruju kako nije bitno kada jedu tijekom dana, dokle god su količine u skladu s potrebama. Međutim, to i nije u potpunosti ispravno. Postoji nešto što se zove metabolična fleksibilnost, a u osnovi znači kako započnete dan, na taj način vaš će organizam protumačiti gdje i koliko energije treba nadomjestiti.

U tom slučaju, lagani doručak i nije najbolji način da krenete u dan. Na taj ste način programirali svoj metabolizam da nastoji nadomjestiti sve one hranjive sastojke koje ste mu uskratili laganim doručkom. S druge strane, dobro bi bilo, primjerice, ugljikohidrate jesti prije tjelovježbe.

Vježbanje pospješuje učinkovitost GLUT-4, proteina koji prenosi ugljikohidrate. To znači kako će se ugljikohidrati, nakon tjelovježbe, aktivirati kako bi stvarali mišićnu masu što pomaže u definiranju vaše tjelesne linije.

7. Jesti svaka dva, tri sata ne ubrzava metabolizam

Umjesto dva do tri obroka dnevno, treba jesti svaka dva do tri sata er je to dobro kako bi se obuzdala glad, kada nastojim smršaviti. Time, međutim, nećete ubrzati metabolizam. Manji i češći obroci dobri su jer pospješuju sintetizaciju proteina, reguliraju šećer u krvi i pospješuje probavu.

8. Tekuća hrana

Prebaciti se na tekuću hranu znači samo kako ste, vjerojatno, izostavili masti, pa gubite na mišićnoj masi. Ujedno, velika je vjerojatnost da ćete sve što ste izgubili, brzo i vratiti. Većina napitaka koje se preporučaju u takvim dijetama nisu dobre za zdravlje. Oni ne sadrže sve što je organizmu potrebno, a često uzrokuju vrtoglavicu, nedostatak koncentracije, gubitak kose i pucanje noktiju.

9. Promjene u metabolizmu su dobre

Imati ustaljen tempo kojim tijelo reagira na unose energije ima svoje prednosti, ali to nije prirodno. Uz pravilnu ishranu, koja je prilagođena vašem osobnom metabolizmu, tijelu, hormonima, kalorijama i svemu gore navedenom, baš kao i uz ciljanu tjelovježbu i dobro kontroliran krvožilni sustav, moguće je mršaviti zdravo. Promjene u metabolizmu su dobre, ukoliko ih mi potičemo.

10. Teži utezi neće mišiće učiniti "debelima"

Žene preferiraju manje utege, jer na taj način žele definirati mišiće. Uvjerene su kako vježbanje s većim utezima mišiće čini "debelima". To nije točno. Kratke pauze između podizanja i teži utezi definitraju mišiće učinkovitije.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali