u radu objavljenom u casopisu Medical Hypotheses, dr. Charles Stewart objasnjava kako je miris tijela djelomicno odreden genetikom koja kontrolira stupanj znojenja iz zlijezda ispod pazuha te prisutnost bakterija koje zive na kozi.
'Vec dugo znamo da bakterije ispod pazuha uzrokuju neugodne mirise. Neki ljudi imaju srecu da njihovi geni zaustavljaju znojnice ispod pazuha da rade na taj nacin, pa nemaju neugodan miris. To je uobicajeno na Dalekom istoku, posebno Koreji. Medutim, vecina zapadnjaka se znoji ispod pazuha i moze smrdjeti', objasnjava dr. Stewart za Daily Mail.
No, on vjeruje da nisu samo genetika i losa higijena odgovorni za neugodne mirise. Nego i rajcice.
Dr. Stewart je vise od dva desetljeca radio na razvijanju tretmana za kozu, od ekcema do raka, za farmaceutske kompanije. Njegovo otkrice da rajcica uzrokuje neugodne mirise doslo je slucajno, uslijed toplinskog vala 2007. godine, kada su njegove kolege sirom otvarale prozore u prostoriji u kojoj je on boravio.
Znao je da je problem bio njegov miris tijela, ali ga nije mogao suzbiti unatoc higijeni. Onda je primijetio da su stabljike rajcice punjene uljem koje mirise na znoj i zapitao se jesu li one krivac.
Ulje sadrzi terpene, tvari koje vocu i povrcu, kao sto su narance ili limun daju miris i okus. Kada je dr. Stewart prestao jesti rajcice, problem je nestao. Godine 2013. opet je ukljucio rajcice i druge namirnice bogate terpoenima u prehranu.
U jednom eksperimentu jeo je cetiri velike rajcice i otkrio da se neugodan miris ispod pazuha vratio, unatoc istom rezimu osobne higijene. Miris je trajao sedam dana. 'Iznenadujuce je da miris moze tako dugo trajati nakon samo jednog obroka', kaze dr. Stewart. 'Ali to znaci da ljudi koji jedu rajcice i proizvode od rajcice uvijek imaju rizik od neugodnog mirisa znoja.'
Iako ne zna koliko ih tocne treba pojesti da bi doslo do takvog efekta, smatra da bi od 50 do 100 grama moglo bilo dovoljno. Tek treba ispitati da li kuhanje rajcice cini razliku.
On vjeruje da razlog sto namirnice koje sadrze terpen mogu igrati ulogu u mirisu tijela lezi u nacinu kako ih razbijaju enzimi, proizvodeci kemikalije koje djeluju na antioksidans likopen, kojega ima u rajcicama. Zbog toga se stvara druga kemikalija za koju se zna da utjece na miris tijela.
Izvjesce objavljeno 2012. u casopisu Experimental Dermatology zakljucuje da su odredene kemikalije povezane s mirisom tijela uzrokuju odredene vrste hrane.
Dr. Stewart zakljucuje da smanjivanjem rajcica u prehrani i dobrim odrzavanjem osobne higijene mozete smanjiti ili eliminirati potrebu za dezodoransima.