Rajčice iz konzervi su opasne

Zašto dobro informirani znanstvenici ne konzumiraju rajčicu iz konzervi? Unutrašnje stijenke ove sporne ambalaže prevučene su kemijskim spojem koji curi među rajčice.

10.12.2009.
17:54
VOYO logo

Dr. Fredrick vom Saal, endokrinolog sa Sveučilišta Missouri koji je intenzivno proučavao bisfenol A ne jede konzervirane rajčice. Zašto?

Unutrašnje stijenke metalnih konzervi sadrže bisfenol A, sintetički estrogen koji se povezuje s nizom bolesti poput onih vezanih uz reprodukciju, dijabetes te pretilost. Nažalost, kiselina ( izrazita kod rajčice ) uzrokuje da bisfenol A (BPA) curi u sadržaj konzerve. Istraživanja su pokazala da tijelo većine ljudi sadrži BPA u količini koja prelazi razinu nakon koje ovaj spoj štetno djeluje na proizvodnju sperme i uzrokuje oštećenje kromosoma u jajašcima životinja. "Iz jedne litre konzerviranih rajčica može se dobiti 50 mcg BPA-a, a ta količina utjecat će na ljude, posebno mlade. Ja osobno ni ne približujem se konzerviranim rajčicama," kaže dr. Saal.

Umjesto onih iz limenih konzervi jedite rajčice pohranjene u staklenim bočicama ili papirnoj ambalaži.

Bisfenol A je kemikalija koja se koristi u proizvodnji polikarbonatne plastike (tvrda prozirna plastika) pa se nalazi u mnogim proizvodima poput plastičnih dječjih bočica, posuda za hranu ( za mikrovalne pećnice), u konzervama i limenkama za piće (BPA se koristi za unutrašnje oblaganje metalne ambalaže).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo