Rajčice iz konzervi su opasne

Zašto dobro informirani znanstvenici ne konzumiraju rajčicu iz konzervi? Unutrašnje stijenke ove sporne ambalaže prevučene su kemijskim spojem koji curi među rajčice.

10.12.2009.
17:54
VOYO logo

Dr. Fredrick vom Saal, endokrinolog sa Sveučilišta Missouri koji je intenzivno proučavao bisfenol A ne jede konzervirane rajčice. Zašto?

Unutrašnje stijenke metalnih konzervi sadrže bisfenol A, sintetički estrogen koji se povezuje s nizom bolesti poput onih vezanih uz reprodukciju, dijabetes te pretilost. Nažalost, kiselina ( izrazita kod rajčice ) uzrokuje da bisfenol A (BPA) curi u sadržaj konzerve. Istraživanja su pokazala da tijelo većine ljudi sadrži BPA u količini koja prelazi razinu nakon koje ovaj spoj štetno djeluje na proizvodnju sperme i uzrokuje oštećenje kromosoma u jajašcima životinja. "Iz jedne litre konzerviranih rajčica može se dobiti 50 mcg BPA-a, a ta količina utjecat će na ljude, posebno mlade. Ja osobno ni ne približujem se konzerviranim rajčicama," kaže dr. Saal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto onih iz limenih konzervi jedite rajčice pohranjene u staklenim bočicama ili papirnoj ambalaži.

Bisfenol A je kemikalija koja se koristi u proizvodnji polikarbonatne plastike (tvrda prozirna plastika) pa se nalazi u mnogim proizvodima poput plastičnih dječjih bočica, posuda za hranu ( za mikrovalne pećnice), u konzervama i limenkama za piće (BPA se koristi za unutrašnje oblaganje metalne ambalaže).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo