RADI LI VAM TIJELO KAO SAT ILI JE POTREBAN SERVIS? / Ovih 6 testova poštedjet će vas odlaska liječniku

Kod sitnih zdravstvenih problema najčešće si možete pomoći sami, ali ako se simptomi ponaljaju, ipak je najsigurnije posjetiti liječnika.

16.6.2017.
21:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Odlazak liječniku zasigurno nije ni na čijem popisu omiljenih aktivnosti, a mnogi za to često nemaju ni vremena. Ako uočavate neke zdravstvene probleme, uz pomoć ovih jednostavnih testova lako možete provjeriti je li u pitanju nešto ozbiljno.

Test fleksibilnosti

Sjednite na pod i ispružite noge te pokušajte prstima obuhvatiti stopala. Ako to učinite bez problema, vaše je tijelo u savršenoj formi. Ako ne, možda ne bi bilo loše da počnete vježbati jogu, pilates ili plivanje. To su odlične aktivnosti za poboljšanje fleksibilnosti, a tako ćete ujedno prevenirati bolesti zglobova.

Test srca

Sjedite mirno pet minuta, zatim položite četiri prsta na zapešće. Pronađite puls i brojite otkucaje jednu minutu. Za odrasle i djecu iznad deset godina, normalnim se smatra 60 - 100 otkucaja u minuti. Manje ili više od toga može indicirati probleme s krvnim tlakom. U tom slučaju je posjet liječniku ipak nužan.

Test cirkulacije

Umočite prste u čašu hladne vode i držite tako 30 sekundi. Ako vam jagodice postanu plave ili bijele, vjerojatno nemate dobru cirkulaciju. Nagla promjena temperature i stres uzrokuju stezanje krvnih žila koje šalju krv u prste, nos i uši. Kao rezultat, ti dijelovi tijela ne dobivaju dovoljno krvi i počnu trnuti. U tom slučaju, izbjegavajte nagle promjene temperature.

Tijelo vam šalje signale: Ovih pet znakova ukazuje da imate spolno prenosivu bolest

Test disanja

Zapalite šibicu i ispružite do kraja ruku u kojoj je držite. Duboko udahnite i kroz usta pokušajte ugasiti plamen. Ako ne uspijete iz prvog pokušaja, moguće je da imate oslabljen respiratorni sustav. Uzrok tomu može biti pušenje, nedostatak tjelesne aktivnosti, ali i bolest dišnih organa.

Test zadržavanja vode

Pritisnite palcem gornji ili donji dio stopala. Primijetite li udubljenje od palca nekoliko sekundi nakon pritiska, postoji mogućnost da pretjerano zadržavate vodu u tijelu. Savjet je da smanjite unos soli i prerađene hrane.

Test rada štitnjače

Zatvorite oči i ispružite ruke ispred sebe te raširite prste. Zamolite nekoga da vam na dlanove postavi komad papira. Ako se papir počne tresti zajedno s vašim prstima, bilo bi dobro da posjetite endokrinologa, piše Bright Side.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali