PUNOMASNO ILI OBRANO - KOJE JE MLIJEKO ZDRAVIJE? Znanstvenici poslije eksperimenta tvrde: / 'Ovo je bolje za srce'

Već se desetljećima obrano i poluobrano mlijeko smatraju zdravijim opcijama od cjelovitoga. Ali potonje bi moglo biti bolje za vaše srce, sugerira novo istraživanje.

4.2.2018.
14:00
Thinkstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znanstveni tim sa Sveučilišta u Kopenhagenu u Danskoj otkrio je da punomasno mlijeko povećava razinu "dobrog" HDL kolesterola u krvotoku. Lipoprotein niske gustoće (LDL) ili "loš" kolesterol kod ispitanika se nije bitno razlikovao ovisno o vrsti mlijeka koju su pili. Visoki kolesterol povezan je s povećanim rizikom od koronarne bolesti srca, moždanog udara i bolesti krvožilnog sustava. Posebno je opasan jer se često ne dijagnosticira niti se pravilno liječi.

Masnije je zdravije

Dobar kolesterol ima pozitivan učinak tako što uklanja loš kolesterol iz arterija i šalje ga natrag u jetru, gdje se razgrađuje i uklanja iz tijela. Prethodne studije pokazuju da su punomasni mliječni proizvodi povezani s nižim rizikom od šećerne bolesti. Autori najnovije studije kažu da njihovi nalazi dodaju težinu tezi kako punomasno mlijeko nije lošije od onoga niske masnoće te da može biti čak i zdravije.

RAZLIKA SE VIDI VEĆ S TRI GODINE: Zbog ove jednostavne stvari djeca se ne razvijaju normalno

Nikakva razlika u riziku od bolesti

"Nutricionisti već desetljećima savjetuju da treba birati mlijeko niskog postotka masti jer je poznato kako se u mlijeku nalaze zasićene masnoće, koje povećavaju razinu LDL-a, pa čak se spominje i povezanost s dijabetesom tipa 2. Međutim, naši rezultati sugeriraju da cjelovito mlijeko može biti dijelom zdrave prehrane među zdravom populacijom", napisali su autori u izvješću.

Još je i studija iz 2016. pokazala da nemasni sir niti spušta kolesterol niti smanjuje krvni tlak niti pomaže u mršavljenju. Volonteri iz posljednje studije su nakon tri mjeseca pijenja ili punomasnoga ili obranog mlijeka napravili krvne pretrage i, vjerovali ili ne, bilo je malo ili ništa razlike u riziku od srčanih bolesti, piše Daily Mail.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali