Znanstveni tim sa Sveučilišta u Kopenhagenu u Danskoj otkrio je da punomasno mlijeko povećava razinu "dobrog" HDL kolesterola u krvotoku. Lipoprotein niske gustoće (LDL) ili "loš" kolesterol kod ispitanika se nije bitno razlikovao ovisno o vrsti mlijeka koju su pili. Visoki kolesterol povezan je s povećanim rizikom od koronarne bolesti srca, moždanog udara i bolesti krvožilnog sustava. Posebno je opasan jer se često ne dijagnosticira niti se pravilno liječi.
Masnije je zdravije
Dobar kolesterol ima pozitivan učinak tako što uklanja loš kolesterol iz arterija i šalje ga natrag u jetru, gdje se razgrađuje i uklanja iz tijela. Prethodne studije pokazuju da su punomasni mliječni proizvodi povezani s nižim rizikom od šećerne bolesti. Autori najnovije studije kažu da njihovi nalazi dodaju težinu tezi kako punomasno mlijeko nije lošije od onoga niske masnoće te da može biti čak i zdravije.
RAZLIKA SE VIDI VEĆ S TRI GODINE: Zbog ove jednostavne stvari djeca se ne razvijaju normalno
Nikakva razlika u riziku od bolesti
"Nutricionisti već desetljećima savjetuju da treba birati mlijeko niskog postotka masti jer je poznato kako se u mlijeku nalaze zasićene masnoće, koje povećavaju razinu LDL-a, pa čak se spominje i povezanost s dijabetesom tipa 2. Međutim, naši rezultati sugeriraju da cjelovito mlijeko može biti dijelom zdrave prehrane među zdravom populacijom", napisali su autori u izvješću.
Još je i studija iz 2016. pokazala da nemasni sir niti spušta kolesterol niti smanjuje krvni tlak niti pomaže u mršavljenju. Volonteri iz posljednje studije su nakon tri mjeseca pijenja ili punomasnoga ili obranog mlijeka napravili krvne pretrage i, vjerovali ili ne, bilo je malo ili ništa razlike u riziku od srčanih bolesti, piše Daily Mail.