PUNE IZNENAĐENJA: /

Višnje i trešnje mogu vam smanjiti bol, ali i pomoći pri mršavljenju

Image
Foto: Thinkstock

Studije su otkrile da su višnje i trešnje bogate sastojcima koji dobro utječu na naše zdravlje.

9.7.2015.
10:10
Thinkstock
VOYO logo

Višnje i trešnje bogate su antioksidansima, zbog čega imaju niz pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje, piše Daily Mail.

Osim toga, porcija trešanja ili višanja ima manje od 100 kalorija i samo pola grama masnoće, pa pravac na prvo stablo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Ublažavaju bol u mišićima

Dr. Kerry Kuehl, specijalist za sportsku medicinu sa Sveučilišta u Oregonu, proučavao je 55 trkača i otkrio da su oni koji su pili sok od ovih ukusnih bobica tijekom treninga za trčanje na duge staze osjećali znatno manje boli nakon vježbanja. Višnje i trešnje bogate su antioksidantom antocijaninom, što im daje moć preventiranja upale i oštećenja mišićnog tkiva.

2. Pomaže u borbi protiv artritisa

Image
Foto: Thinkstock

Trešnja

Antioksidansi u višnjama smanjuju razinu nitričnog oksida, kemijskog spoja koji uzrokuje osteoartritis i reumatoidni artritis. Studija Sveučilišta u Oregonu iz 2012. pokazala je da su žene s osteoartritisom koje su pile sok od višanja dvaput dnevno kroz tri tjedna imale manje znakova upala, a bol im je smanjena za 20 posto. Višnje imaju "najjači protuupalni učinak od sve hrane", rekli su istraživači. Trešnje imaju sličan učinak jer sadrže kvercetin, jaki antioksidans.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obje vrste voća mogu umanjiti rizik od napada gihta. Studija 2012. objavljena u časopisu Artritis i reumatizam tijekom godine dana je pratila 633 oboljela od gihta. Oni koji su redovito jeli 30 višanja dnevno smanjili su rizik od napada za više od trećinu.

3. Smanjuju masnoću na trbuhu

Kineski istraživači su 2013. godine hranili laboratorijske miševe antocijaninom iz trešanja, nakon što su ih prije toga držali na dijeti s visokim udjelom masnoće. Umjesto da su postali pretili, miševi su zapravo izgubili oko pet posto tjelesne mase.

4. Snižavaju razinu šećera u krvi

Image
Foto: Thinkstock

Višnja

Antocijanin povećava proizvodnju inzulina i za do 50 posto. To je osobito korisno za oboljele od dijabetesa jer višnjama mogu prirodno sniziti šećer u krvi, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Michigan.

5. Pomažu vam spavati

Višnje su bogate melatoninom, hormonom koji igra važnu ulogu u našem spavanju. Dr. Glyn Howatson sa odsjeka za sport na Sveučilištu Northumbria 2012. je skupio 20 dobrovoljaca koji su pili ili sok od višanja ili placebo tijekom tjedan dana. Onima koji su pili sok od višnje ukupno trajanje sna produljilo se za 25 minuta, a kvalitea sna se povećala za šest posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Štite srce

Osim što suzbijaju upalne procese koji mogu naštetiti srcu, crvene bobice smanjuju kolesterol. Jedan od razloga je taj što se ekstrakt višnje u želucu procesira na jednak način kao sintetički lijekovi. Ekstrakt višnje smanjuje upalni kemijski spoj interleukin-6 koji proizvodi trbušna masnoća. Ovaj spoj objašnjava zašto trbuščić povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je američko istraživanje objavljeno u časopisu Fitomedicina 2012. godine. Štoviše, istraživanje koje je 2013. provedeno na Sveučilištu u MIchiganu sugerira da višnje mogu smanjiti rizik od moždane kapi.

Daily Mail/Magazin.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo