Ispravljanje grešaka prirode / Prvi put u povijesti izvedena operacija DNK na ljudskom embrijui i uklonjena bolest

Image
Foto: Thinkstock

Tehnikom baznog uređivanja znastvenici su uspjeli ispraviti grešku na DNK umjetno uzgojenog embrija i 'izbrisati' smrtonosnu bolest

29.9.2017.
11:38
Thinkstock
VOYO logo

Po prvi puta u povijesti izvedena operacija na DNK kojom su sa, umjetno uzgojenog embrija, uklonjeni geni s greškom, a time i bolesti.

Znanstvenici sa Sveučilišta Sun Yat-sen u Kini operaciju su izveli tehnikom baznog uređivanja DNK i ispravili jednu grešku koja se skrivala u tri milijarde "slova" genetskog koda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Struka se nada da će na ovaj način jednog dana liječiti nasljedne bolesti. Pomoću baznog uređivanja intervenira se u jezgru DNK koja se sastoji od adenina, citozina, guanina i timina, koji se označavaju početnim slovima A, C, G i T.

Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve informacije za razvoj i funkcioniranje ljudskog organizma zapisane su u kombinacijama  ove četiri nukleobaze. Kineski tim uspio je ovom povijesnom, preciznom kemijskom operacijom preurediti DNK i ukloniti genetsku mutaciju koja nosi beta-talasemiju, po život opasnu bolest. Prije zahvata, znanstvenici su skenirali DNK-a i pronašli grešku te ispravili G u A.

Ovaj pothvat znači mogućnost liječenja genetskih bolesti kod ljudskih embrija pomoću baznog uređivanja - naprednog oblika genetskog uređivanja koji se nadovezuje na genetsko uređivanje poznato kao CRISPR. Konkretno to znači da će se u budućnosti djeca rađati bez nasljednih bolesti.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo