Bolne ulcerozne promjene u usnoj šupljini uglavnom su uzrokovane (ponekad i zbog ljute i isuviše začinjene hrane ) preosjetljivošću na salicilate sadržane u hrani.
Naime, česta upotreba acetilsalicilne kiseline može izazvati promjene ne mukoznom pokrivaču sluznice gastro intestinalnog trakta i pojavu grizlica u ustima, želudcu i crijevima. Svatko ima svoj prag tolerancije salicilata pa čim je on dostignut počinje reakcija organizma i oštećenje sluznice. Učinci salicilata su kumulativni i prolongiraju se jedan do dva dana, a zatim slijedi pojava grizlica. Ljudi osjetljivi na salicilate obično ne podnose ni umjetne boje ili aditive u hrani.
arti-201005140802006Postoje različite kreme i gelovi u terapiji ovih bolnih ulcera koji otežavaju ishranu, pogotovo kod male djece, no najučinkovitija je upotreba čistog 100 posto Aloa vera gela koji osim ublažavanja bola pospješuje brže zacjeljivanje ulceracija.
Hrana s niskim sadržajem salicilata se preporuča pacijentima s kroničnim upalnim oboljenjima crijeva kao što je (Crohn´s disease, Colitis ulcerativa, Diverticulitis): - banane - kruške - jabuke - papaja - šipak - kupus - celer - krumpir - grašak - leća - salata - mahune - poriluk - bijeli luk - mak - kakao - peršin - šafran - soja umak - vanilija - instant kava - kamilica
Namirnice s visokim udjelom salicilata, koje oni skloni aftama trebaju izbjegavati, su: - jagode - maline - borovnice - kajsije - breskve - grožđe - datulje - dinja - ananas - naranča - mandarina - kivi - paprika - feferon - kiseli krastavac - masline - rajčica - tikvice - bademi - hren - med - menta - vino
Za http://www.mojdoktor.hr/: Lejla Dautović, doktor stomatologije