PRIPAZITE NA REDOSLIJED SIMPTOMA: / Ako se pojavljuju ovim redom, moguće je da imate teži oblik covida-19

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/Ilustracija

Ključno je vidjeti hoće li se gastrointestinalni problemi smiriti ili će se razviti u ozbiljnije respiratorne simptome ili vrućicu

22.12.2020.
10:55
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Iako je virus SARS-CoV-2 nepredvidiv, liječnici i znanstvenici praćenjem pojave simptoma sada imaju jasniju sliku o tome može li pacijent razviti teži ili blaži oblik covida-19.

Gastroenterologinja Swapna Reddy kaže da se kod većine oboljelih od covida prvo pojave gastrointestinalni simptomi, poput gubitka apetita, mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu i proljeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključno je vidjeti hoće li se ti simptomi smiriti ili će se razviti u ozbiljnije respiratorne simptome ili vrućicu, piše Yahoo.

"Kada imate gastrointestinalne simptome koji prelaze u visoku temperaturu i otežano disanje, to ponekad može značiti da možete razviti umjeren do teži oblik covida-19. Obratite pozornost na simptome", istaknula je Reddy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko polovica oboljelih od covida ima barem jedan gastrointestinalni simptom, a otprilike 20 posto prijavi samo te simptome kao jedine simptome bolesti.

Ako se vaše stanje počne poboljšavati, dakle ne osjetite nikakve respiratorne probleme ili vrućicu, vjerojatno imate sreće i imate blaži oblik bolesti koji je ograničen na probavni trakt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo