Što može biti / Primijetili ste krv u stolici? Ovo je 11 mogućih uzroka rektalnog krvarenja

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Rektalno krvarenje obično se odnosi na krvarenje iz anusa, rektuma ili debelog crijeva, koji su svi zadnji dijelovi probavnog trakta

27.2.2018.
13:30
Thinkstock
VOYO logo

U većini slučajeva, svijetlo crvena krv ukazuje na krvarenje u donjem debelom crijevu ili rektumu, dok je tamnija krv znak krvarenja u malom crijevu ili gornjem dijelu crijeva. Vrlo tamna krv često je povezana s krvarenjem u želucu ili drugim organima u probavnom sustavu.

Ovo je 11 mogućih uzroka rektalnog krvarenja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Hemeroidi

Hemoroidi su upaljene venske nakupine u rektalnom kanalu ili na rubu kanala (čmaru) i vrlo su česti. Mogu se razviti izvana ili unutar anusa, pojavljuju se kao male kvržice koje povremeno krvare tijekom pokreta crijeva. Hemoroidi su povezani s nekoliko čimbenika rizika, uključujući:

 • trudnoća
 • kronična opstipacija i naprezanje
 • kronični proljev
 • naprezanje tijekom stolice ili predugo sjedenje na zahodu 
 • gojaznost
 • neuravnotežena prehrana
 • starenje

Hemoroidi obično dobro reagiraju na kreme koje sadrže hidrokortizon. Česte tople kupke, prehrane visoka u vlaknima i korištenje omekšivača stolice može pomoći u smanjenju nelagode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Analna fistula

Fistula se javlja kada se razvije abnormalni otvor ili džep između dva susjedna organa. Fistule koje se pojavljuju između anusa i rektuma ili anusa i kože, mogu uzrokovati ispuštanje bijele tekućine i krvi. Ponekad se liječe antibioticima, ali mogu zahtijevati operaciju, ako napreduju.

3. Analna fisura

Analna fisura je izduženi čir ( ili rana) u analnom kanalu. Do nje dolazi kad je tkivo oko anusa, debelog crijeva ili rektuma 'rastrgano', što dovodi do bolova i krvarenja iz rektuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Divertikulitis 

Divertikul je vrećasto izbočenje stijenke probavne cijevi. Upaljene divertikule često su bolne i mogu uzrokovati krvarenje iz rektuma, obično umjereno krvarenje koje traje nekoliko sekundi. Divertikulitis se tretira antibioticima i, ako je težak slučaj, operacijom.

5. Proktitis ili kolitis

Proktitis se javlja kad tkiva koja čine rektum postaju upaljena, što često rezultira boli i krvarenjem. Kolitis nastaje kada tkiva koja oblažu debelo crijevo, postaju upaljena. Vrsta kolitisa koji se zove ulcerativni kolitis također može izazvati čireve, ili otvorene, progresivne čireve, sklone krvarenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tretmani za proktitis i kolitis variraju, ovisno o uzrocima - od antibiotika do operacije.

Uobičajeni uzroci proktitisa i kolitisa uključuju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 • infekciju
 • neki uvjeti koji uzrokuju probavne probleme, kao što je sindrom iritabilnog crijeva i Crohnova bolest
 • neki lijekovi, kao što su razrjeđivači krvi
 • zračenja ili kemoterapije
 • analni odnos
 • smanjen protok krvi u debelo crijevo ili rektum
 • blokada u debelom crijevu ili rektumu

6. Gastroenteritis

Bakterijske infekcije mogu uzrokovati upalu debelog crijeva i želuca, uzrokujući proljev koji može sadržavati sluz i krv. Virusni gastroenteritis obično ne uzrokuje krvavi proljev. Liječenje gastroenteritisa uključuje puno tekućine, odmor, antibiotike ili antivirusne lijekove, ovisno o uzroku.

7. Spolno prenosive bolesti 

Nezaštićeni spolni odnos koji uključuje analni seks može biti uzrok širokog raspona virusnih i bakterijskih bolesti, a to može biti uzrok upale anusa i rektuma. Upala, ako se pojavi, povećava vjerojatnost krvarenja. Liječenje obično uključuje ili antibiotsku, antivirusnu ili antifungalnu medicinu, ovisno o uzroku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Rektalni prolaps 

Zbog oslabljenog rektalnog tkiva, dolazi do stanja u kojem se rektum (donji dio debelog crijeva, odmah iznad anusa) rastegne i viri iz anusa. To obično uzrokuje bol i, gotovo uvijek, krvarenje. Prolaps je češći kod starijih odraslih osoba nego kod mlađih. 

9. Polipi

Polipi su nekancerogene, abnormalne izrasline. Kada polipi rastu na podlozi rektuma ili debelog crijeva, mogu uzrokovati iritaciju, upalu i manje krvarenje. U mnogim slučajevima, liječnici će ukloniti polipe, kako bi ih testirali i umanjili rizik da postaje zloćudni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Rak debelog crijeva ili rektuma

Rak debelog crijeva ili rektuma može izazvati iritaciju, upalu i krvarenje. Čak 48 posto osoba s karcinomom debelog crijeva doživjelo je rektalno krvarenje.

Rak debelog crijeva je vrlo uobičajen oblik raka i često se može u potpunosti izliječiti, ako se primijeti na vrijeme. Rak rektuma, iako je daleko rjeđi od raka debelog crijeva, obično je izlječiv ako se detektira i liječi na vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki slučajevi raka debelog crijeva i rektuma razvijaju se od početno benignih polipa. Svi slučajevi gastrointestinalnog karcinoma zahtijevaju liječenje, što obično uključuje kombinaciju kemoterapije, zračenja i operacije.

11.  Unutarnje krvarenje

Veća ozljeda nekog od gastrointestinalnih organa može dovesti do unutarnjeg krvarenja koje prolazi kroz rektum. Teška gastrointestinalna bolest također može dovesti do unutarnjeg krvarenja. Unutarnje krvarenje gotovo uvijek zahtijeva hospitalizaciju i operaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo