Američki The Center for Science in the Public Interest procjenjuje da bi se u SAD-u u jednoj godini mogli spasiti životi sto tisuća ljudi kada bi prepolovili potrošnju soli.
Trenutno, prosječna osoba konzumira 4000 mg natrija na dan. No, krivnja nije samo na dodavanju soli u hranu pripremljenu kod kuće - većina natrija kojega unesemo dolazi iz soli iz prerađene hrane i hrane koju jedemo izvan kuće.
Sol povećava dotok vode u arterije, čime se povećava krvni tlak. Povišeni krvni tlak uzrokuje srčane bolesti i može dovesti do moždanog udara, a to su među vodećim uzrocima smrti.
Evo nekoliko jednostavnih načina kako možete smanjiti unos soli:
Započnite od toga da znate koliki je preporučeni dnevni unos. Preporučuje se ograničiti unos natrija na manje od 2.300 mg dnevno - ili 1.500 mg ako ste stariji od 51 godinu, ako imate visok krvni tlak, dijabetes ili kroničnu bolest bubrega.
Postupno smanjujte količinu soli koju stavljate u hranu. Ako često jedete u restoranima, upozorite da želite hranu s manje (ili bez) soli.
Kako biste popravili okus hrani, umjesto soli dodajte limunov sok ili druge začine.
Čitajte natpise na prerađenoj hrani, a to uključuje kruh, gotovu tjesteninu, mesne prerađevine, pizze, slaninu, sir, juhe i brzu hranu.
Još bolje - izbjegavajte kupovanje prerađene hrane i povećajte potrošnju svježeg voća i povrća te cjelovitih žitarica.