Premalo solite? I vi imate problem!

Liječnici već duže upozoravaju da prevelik unos soli može biti poguban za srce ali treba napomenuti da premali unos soli može biti rizičniji nego se to mislilo.

6.5.2011.
22:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Američka udruga kardiologa upozorava da se dnevno ne bi smjelo unositi više od 1.500 mg soli - jer tako će se smanjiti rizik od pojave visokog tlaka, srčanog udara, moždanog udara i bolesti bubrega. Barem u razvijenim zemljama većina ljudi ipak unosi više soli u organizam.

arti-201009160112006Međutim, studija provedena u Belgiji postavlja pitanje o utjecaju premalo soli na srce. Čak osam godina istraživači su pratili 3.681 osobu prosječno stare oko 40 godina. Sistolični tlak bio je ponešto manji kod onih koji su uzimali manje soli, no to nije značilo da su oni imali manji rizik od smrti koja je posljedica bolesti cirkulacije. Zapravo, oni s manjim unosom soli imali su veći rizik od smrti nastale kao posljedica cirkulacijskih bolesti.

Jan Staessen, profesor medicine na Sveučilištu Leuven u Belgiji, jedan od autora istraživanja, kaže da studija ne podupire savjet o smanjenom unosu soli za sve. Iako manji unos soli može koristiti onima koji već imaju visoki krvni tlak i onima s bolesnim srcem ovo nije savjet koji bi se trebao davati cijeloj populaciji sve dok se ne ustanovi da je primjena savjeta potpuno neškodljiva, rekao je.

Vezani članci:

arti-201102100484006 arti-201005190033006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali