Autoimuni tireoiditis /

Prehrana za Hashimoto: što jesti, a što izbjegavati kako biste olakšali simptome

Image
Foto: Thinkstock

Pročitajte kakva bi trebala biti prehrana za Hashimoto, što jesti, a što izbjegavati kako bi olakšali simptome Hashimotove bolesti

14.3.2018.
12:30
Thinkstock
VOYO logo

Hashimotova bolest je najčešće autoimuno stanje i vodeći uzrok hipotireoze. Ponekad ju zovemo Hashimotov tireoiditis ili autoimuni tireoiditis. Predstavlja kroničnu upalu štitne žlijezde s limfocitnom infiltracijom žlijezde koja je uzrokovana autoimunim čimbenicima.

Štitnjača igra glavnu ulogu u metabolizmu, regulaciji hormona i tjelesnoj temperaturi. Kada osoba ima Hashimoto, štitnjača je kronično upaljena i ne može funkcionirati kao i zdrava štitnjača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štitnjača često usporava ili zaustavlja proizvodnju esencijalnih hormona, što može uzrokovati debljanje, suhu kožu, gubitak kose, umor, zatvor i osjetljivost na prehladu.

Pročitajte kakva bi trebala biti prehrana za Hashimoto, što jesti, a što izbjegavati kako bi olakšali simptome Hashimotove bolesti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema specifične prehrane koja dokazano pomaže svima koji imaju Hashimoto. Potreban je individualizirani pristup prehrani. Neki klinički dokazi pokazuju da su sljedeće promjene u prehrani pomogle nekim ljudima s Hashimotom:

  • prehrana bez glutena
  • bez šećera
  • Paleo dijeta
  • bez žitarica
  • bez mliječne proizvoda
  • autoimuna modificirana paleo dijeta
  • niska glikemijska prehrana

Prehrana bez glutena za Hashimoto

Mnogi ljudi s Hashimotom također osjećaju osjetljivost na hranu, osobito gluten. Trenutno nema istraživanja o prehrani bez glutena za sve ljude s Hashimotom, osim ako imaju celijakiju. Međutim, u anketi od 2232 osobe s Hashimotom, 76 posto ispitanika smatralo je da su osjetljivi na gluten. Ti su ispitanici naveli zatvor, proljev, grčeve, nadutost, mučninu, refluks, plin, glavobolje i umor kao simptome njihovih reakcija na gluten. Od svih ispitanika, 88 posto onih koji su pokušali prehranu bez glutena osjećali su se bolje. Mnogi su ljudi također izvijestili o poboljšanjima u probavi, raspoloženju, razini energije i smanjenju težine.

Bezglutenska prehrana uklanja svu hranu koja sadrži gluten, što je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i drugim žitaricama. Gluten se obično nalazi u tjestenini, kruhu, pečenim proizvodima, pivi, juhama i žitaricama. Najbolji način je da se usredotočite na hranu koja je prirodno bez glutena, kao što su povrće, voće, krto  meso, plodovi mora, grah, mahunarke, orasi i jaja.

Prehrana bez žitarica

Prehrana bez žitarica je vrlo slična prehrani bez glutena, osim što su žitarice također izvan granica. Ove žitarice uključuju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • amarant
  • kvinoja
  • proso
  • zob
  • heljda

Međutim, malo je dokaza da je izbacivanje žitarica bez glutena korisno za zdravlje jer možete ukloniti vlakna i druge izvore bitnih hranjivih tvari, poput selena, koji su važni za osobe s Hashimotom.

Paleo prehrana

Paleo prehrana pokušava oponašati obrasce prehrane naših predaka, s naglaskom na  neprerađenu hranu. Žitarice, mliječni proizvodi, krumpir, grah, leća, rafinirani šećer i rafinirana ulja nisu dopušteni. Preporučuje se povrće, orašasti plodovi (osim kikirikija), sjemenke, plodovi mora i zdrave masti, kao što su avokado i maslinovo ulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autoimuna paleo (AIP) prehrana ima za cilj smanjenje hrane koja može uzrokovati upalu i oštećenje crijeva. Počiva na osnovnim principima Paleo prehrane, ali također izbacuje namirnice poput rajčica, jaja, orašastih plodova i sjemenki.

Niska GI dijeta

Nizak glikemijski indeks ili dijeta s malim GI-om temelji se na indeksu koji mjeri kako svaka hrana utječe na razinu šećera u krvi osobe. Neki ljudi s dijabetesom tipa 2 koriste ovu prehranu; dijeta također može smanjiti rizik od bolesti srca i može pomoći da izgubite težinu.

Prehrana bogata hranjivim sastojcima

Za ljude koji se ne žele usredotočiti na ono što treba izbaciti, ova vrsta prehrane je možda najbolja opcija.  Hranjiva prehrana uključuje raznolikost i usredotočuje se na veliki izbor voća i povrća, zdravih masnoća, bjelančevina i vlaknastih ugljikohidrata. Namirnice uključuju: 

  • lisnato zeleno povrće,  kao što su kelj i špinat
  • masne ribe, uključujući i losos
  • raznoliko obojenog povrće, poput brokule, mrkve, repe i crvene, žute i narančaste paprike
  • voće, uključujući bobice, jabuke i banane
  • zdrave masti, uključujući avokado i orahe
  • bjelančevina, uključujući tofu, jaja, grah i ribu
  • vlaknasta hrana, uključujući grah i mahunarke

Imajući ove namirnice kao glavni fokus prehrane, imat ćete manje prostora za prerađenu i zašećernu hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo