Gluten je elastična bjelančevinasta tvar netopiva u vodi, a najčešća poveznica uz nju su žitarice. On je zastupljen u pšenici, ječmu i raži. Radi elastičnosti i ljepljivosti gluten se koristi u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji.
Za koga je namijenjena prehrana bez glutena?
Prelazak na prehranu bez glutena nije jednostavan i zahtijeva disciplinu, strpljenje, odricanje i strogu kontrolu. Bezglutenska prehrana ima mnoge zdravstvene prednosti, ali ako ne patite od celijakije, nemojte pretjerivati s izostavljanjem glutena iz prehrane.
Manje od 1 posto populacije boluje od celijakije. To je autoimuni poremećaj koji zbog konzumiranja glutena oštećuje tanko crijevo. Pacijenti koji boluju od celijakije nužno moraju koristiti prehranu bez glutena. Mnogi ljudi mogu biti osjetljivi na gluten i bez celijakije, no simptomi mogu biti reakcija organizma na neke druge promjene, a ne gluten.
Ako razmišljate o tome da počnete jesti hranu bez glutena, a da ne promijenite niti jednu drugu prehrambenu naviku da biste izgubili koju kilu, to nije dobra ideja. Gubitkom glutena nedostajat će vam vlakana i vitamina B u organizmu koji omogućuju tijelu da dobije energiju iz hrane koju jedemo, ali i pomažu tijelu da stvara crvena krvna zrnca.
Prehrana bez glutena zahtijeva da B vitamine uzimate iz drugih namirnica kao što su ribe, meso, jaja i mliječni proizvodi, zeleno povrće, žitarice i kruh. I posebno pripazite da ne krećete s bezglutenskom prehranom prije nego li se konzultirate s liječnikom.
Prednosti prehrane bez glutena
Uz pozitivan stav i nove navike u pripremi hrane, nećete se teško naviknuti na prehranu bez glutena. Ovakva prehrana ima zdravstvene prednosti koje se uočavaju vrlo brzo nakon eliminiranja glutena iz prehrane:
- bolja apsorpcija hranjivih tvari
- sprječavanje nastanka dijabetesa
- zaštita od malignih bolesti
- smanjivanje krvnog tlaka
- poticanje rada metabolizma
- ublažavanje probavnih smetnji
- podizanje energije
- jačanje koncentracije
- ublažavanje kroničnog umora i iscrpljenosti
- smanjivanje prekomjerne tjelesne težine
- olakšavanje tegoba menopauze
- usporavanje starenja
Koje namirnice ne sadrže gluten?
Ako bolujete od celijakije ili ste samo osjetljivi na gluten, ne brinite, većina namirnica u prehrani je dozvoljena.
Smije se jesti:
- svo voće i povrće
- neobrađena hrana
- grah
- sjemenke - heljda, amaranth, kukuruz, soja, riža, proso i tapioka
- cjelovito neobrađeno orašasto voće
- jaja
- svježe meso i riba
Od žitarica koje smijete konzumirati možete raditi hranu kao što su kruh, kolači ali možete ih koristiti i za pohanje i slično. Ako bolujete od celijakije izrazito pazite na kupovne proizvode i njihove deklaracije. Većina kruhova u sebi sadrži pšenićno brašno. Najbolja varijanta bila bi da sami radite svoj kruh što uz današnje tehnologije i nije velik problem.
Koje namirnice izbjegavati u prehrani bez glutena?
Gluten se nalazi gotovo u svemu, a posebice u pšenici, ječmu i raži. Ako volite pivu, a osjetljivi ste na gluten, zaboravite na svoje drago piće. Ne biste smijeli jesti niti griz, krupnik, kamut, razne umake (pazite na deklaracije). Mnogo glutena naći ćete i u pomfriju, paniranoj ribi i ostalim prerađenim proizvodima. Pripazite i na konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda i obavezno čitajte deklaracije.
Gluten se ne nalazi samo u prehrani, tako da pripazite i pri kupnji šminke i dječjih igračka.