sindrom policističnih jajnika / Prednost pijenja crnog vina: jedan od njegovih sastojaka uravnotežuje hormonalni sustav!

Image
Foto: PIXSELL

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta u San Diegu su suplementima resveratrola uspjeli uravnotežiti razinu hormona kod 30 pacijentica koje su patile od sindroma policističnih jajnika

28.10.2016.
16:15
PIXSELL
VOYO logo

Resveratol, polifenol prisutan u crnome vinu, crnome grožđu, bobičastim plodovima, kikirikiju i čokoladi, mogao bi pridonijeti uravnoteženju hormonalnog sustava kod žena koje pate od sindroma policističnih jajnika, sindroma koji je često odgovoran za neplodnost žena u reproduktivnoj dobi, pišu francuski mediji. 

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta u San Diegu su suplementima resveratrola uspjeli uravnotežiti razinu hormona kod 30 pacijentica koje su patile od sindroma policističnih jajnika (PCOS). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindrom se najčešće dijagnosticira kod žena u reproduktivnoj dobi. Prvi se simtpomi mogu javiti vrlo rano, već s prvom mjesečnicom te se nastaviti kod mladih žena. 

Učestalost sindroma iznosi 15-20 posto u mlađoj životnoj dobi, nešto je češći u adolescentica i iznosi 25 posto, a u perimenopauzi 10 posto. Kod žena s policističnim jajnicima folikuli ne sazrijevaju dovoljno da bi došlo do oslobađanja jajašca, odnosno do ovulacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz još u potpunosti neobjašnjenih razloga, sindrom policističnih jajnika dovodi do neuravnoteženosti hormona pa promjena jednog hormona dovodi do promjene drugoga. 

Uobičajeno jajnici proizvode mali broj muških spolnih hormona ili testosterona, a kod PCOS-a ih počinju proizvoditi više, što uzrokuje prekid ovulacije, pojavu akni, a može doći i do ubrzanog rasta dlaka na tijelu i licu, prorjeđivanja kose, debljanja... U težim slučajevima može se razviti i dijabetes tipa 2. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedivši razinu hormona u krvi na početku i na kraju praćenja stanja pacijentica, liječnici su ustanovili da je kod grupe žena koja je u tromjesečnom razdoblju uzimala resveratrol, razina testosterona pala za 23,1 posto, a u pacijentica koje su uzimale placebo testosteron je pao za 2,9 posto. 

Na kraju istraživanja znanstvenici su ustanovili i da resveratrol ima zaštitnu ulogu kada je posrijedi dijabetes. Tijekom tromjesečnog razdoblja u kojem su uzimale resveratrol žene su postale osjetljivije na inzulin. Zaključak upućuje na to da bi resveratrol mogao poboljšati sposobnost organizma da iskoristi inzulin i smanji rizik od razvoja dijabetesa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati studije objavljeni su u časopisu "Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo