Niz simptoma / Pravo lice endometrioze: influencerica otkrila kako je zapravo živjeti s ovom bolešću

Image
Foto: www.profimedia.hr

Endometrioza je vrlo često stanje, a žene o toj bolesti i simptomima malo znaju

25.3.2019.
9:10
www.profimedia.hr
VOYO logo

Endometrioza, bolest koja pogađa jednu od 10 žena u reproduktivnoj dobi, nije imuna na mitove i dezinformacije, unatoč učestalosti. Radi se o stanju zbog kojeg se stanice sluznice maternice nalaze izvan maternice. 

Influencerica Shelley Hopper upravo je zato odlučila srušiti mitove o bolesti i podići svijest o ovom stanju. U postu, uz fotografiju trbuha prekrivenog ožiljcima, opisuje koje sve izazove donosi endometrioza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je endometrioza: posjekotine, ožiljci, mitovi i mučnine. Operacija za operacijom kako bi bili bolje", započela je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Intolerancija na hranu, problemi s probavom i poteškoće s gubitkom ili dobivanjem kilograma. Problemi s disanjem, bolovi u zdjelici i bolan seks. Povremene infekcije i hormonalni disbalans", dodala je. 

Hopper je dodala da je "endometrioza neizlječiva bolest koja nema uzrok", a može proći i desetljeće dok ne dobijemo pravu dijagnozu. Međutim, iako je komplicirana, mitovi koji okružuju bolest još su ekstremniji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je pogođena 'preporukama' drugih osoba poput "Zatrudni" ili "Počni uzimati kontracepciju" kako bi simptomi nestali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve su to lažne tvrdnje. Ne postoji lijek za endometriozu", dodaje. 

Međutim, Hopper je u pravu. Nema rješenja za endometriozu, a ono što pomaže su lijekovi i operacije, a simptome ublažavaju tople kupke. Ipak, liječenje endometrioze je vrlo individualno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hopperin hashtag #ThisIsEndometriosis odmah je prikupio veliku pozornost, a tisuće žena pokazale su kako je živjeti s tim stanjem. Neke su, kao Hopper, napisale datume operacija pored ožiljaka i povezale ih. 

Uobičajeni simptomi endometrioze: 

  • bolne mjesečnice: bolovi u zdjelici mogu početi nešto prije mjesečnice i trajati kada završi. Mogući su bolovi u trbuhu
  • bolan seks: bolni seksualni odnosi tipičan su znak endometrioze
  • bolovi pri nuždi: velika je vjerojatnost da ćete ovo osjetiti tijekom menstruacije
  • pretjerano krvarenje: možete osjetiti teške menstruacije te krvarenje između menstruacija

Na stanje ipak možete utjecati svojim načinom odnosno kvalitetom života. Pripazite na prehranu i koncentrirajte se na dovoljan unos voća i povrća te smanjite konzumaciju mesnih prerađevina. Znanstvenici su dokazali da je korisno i povećati unos omega 3 masnih kiselina te pripaziti na svakodnevni stres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo