Tim talijanskih, srpskih i španjolskih znanstvenika, koji su radili u sklopu Španjolske fundacije za znanost i tehnologiju (FECYT), potvrdio je da jagode štite želudac sisavaca od štetnog djelovanja alkohola. Laboratorijskim štakorima znanstvenici su davali etanol i uvidjeli da je mukozna membrana želuca kod onih životinja koje su prethodno jele jagode, manje oštećena i ima manje čireva.
Sara Tulipani, znanstvenica sa Sveučilišta Barcelona i koautorica studije, objašnjava da 'pozitivno djelovanje jagoda nije povezano samo s njihovim antioksidativnim djelovanjem i većim sadržajem fenolnih sastojaka (antocijana), nego i s činjenicom da one aktiviraju antioksidativnu zaštitu i enzime samog tijela'.
Stručnjaci su zaključili da prehrana bogata jagodama može imati pozitivno djelovanje na prevenciju želučanih bolesti koje su posljedica nakupljanja slobodnih radikala ili drugih s kisikom reaktivnih čestica. Jagode bi čak mogle usporiti formaciju čireva na želucu i kod ljudi.
Gastritis ili upala želučane membrane povezana je s većom konzumacijom alkohola, ali može biti i posljedica virusne infekcije ili nekih lijekova, kao što su aspirin. Dr. Maurizio Battino, koordinator istraživačke grupe koji radi na talijanskom politehničkom sveučilištu Marche (UNIVPM), sugerira da u navedenim slučajevima konzumacija jagoda tijekom ili nakon pojave bolesti može smanjiti oštećenja mukozne membrane.
Studija objavljena u časopisu Plos One može pridonijeti boljoj terapiji čireva na želucu.
Vezani članci:
arti-201107220742006 arti-201110040047006