Poznato voće štiti želudac od alkohola

Novo istraživanje međunarodnog stručnog tima nudi nadu onima koje muči čir ili oštećenje želučane sluznice.

26.10.2011.
11:43
VOYO logo

Tim talijanskih, srpskih i španjolskih znanstvenika, koji su radili u sklopu Španjolske fundacije za znanost i tehnologiju (FECYT), potvrdio je da jagode štite želudac sisavaca od štetnog djelovanja alkohola. Laboratorijskim štakorima znanstvenici su davali etanol i uvidjeli da je mukozna membrana želuca kod onih životinja koje su prethodno jele jagode, manje oštećena i ima manje čireva.

Sara Tulipani, znanstvenica sa Sveučilišta Barcelona i koautorica studije, objašnjava da 'pozitivno djelovanje jagoda nije povezano samo s njihovim antioksidativnim djelovanjem i većim sadržajem fenolnih sastojaka (antocijana), nego i s činjenicom da one aktiviraju antioksidativnu zaštitu i enzime samog tijela'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci su zaključili da prehrana bogata jagodama može imati pozitivno djelovanje na prevenciju želučanih bolesti koje su posljedica nakupljanja slobodnih radikala ili drugih s kisikom reaktivnih čestica. Jagode bi čak mogle usporiti formaciju čireva na želucu i kod ljudi.

Gastritis ili upala želučane membrane povezana je s većom konzumacijom alkohola, ali može biti i posljedica virusne infekcije ili nekih lijekova, kao što su aspirin. Dr. Maurizio Battino, koordinator istraživačke grupe koji radi na talijanskom politehničkom sveučilištu Marche (UNIVPM), sugerira da u navedenim slučajevima konzumacija jagoda tijekom ili nakon pojave bolesti može smanjiti oštećenja mukozne membrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija objavljena u časopisu Plos One može pridonijeti boljoj terapiji čireva na želucu.

Vezani članci:

arti-201107220742006 arti-201110040047006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo