Ljudi koji pate zbog kroničnog nedostataka željeza, u sklopu terapije, najčešće piju tablete za željezo, svakodnevno jedu piletinu, ribu i junetinu uz zelenu salatu, krastavce ili papriku. Piju i različite kombinacije s crvenim vinom kojeg obogaćuju medom ili čajem od koprive. Je li to dobar put izlječenju?
arti-201008090185006Taktika je dobra no prije svega trebali otkriti koji je uzrok anemije, posebno ako je izmjerena vrijednost željeza vrlo niska. Umjerena tjelovježba i boravak na svježem zraku mogu imati povoljan učinak na krvnu sliku pa svakako nastojte provoditi na svježem zraku što više vremena.
Željezo je široko rasprostranjeno u namirnicama, te je potrebne dnevne količine moguće osigurati pravilnom prehranom. Najbolji prirodni izvori željeza u hrani su iznutrice, crveno meso, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke.
Dva su oblika prehrambenih izvora željeza: izvori hem željeza: meso, školjke, riba, piletina te izvori ne-hem željeza: žitarice i povrće. Hem željezo u organizmu lako se apsorbira, dok ne-hem željezo organizam ''upija'' manje učinkovito. Ne samo da je ne-hem željezo slabije bioraspoloživo, već je apsorpcija dodatno inhibirana fitatima, supstancama koje se nalaze u žitaricama i povrću te polifenolima iz čaja. Međutim, apsorpcija ne-hem željeza može se poboljšati ako se prehrana obogati vitaminom C.
Ipak, valja imati na umu da prehrana bogata žitaricama i povrćem, koja isključuje meso, može povećati vjerojatnost razvoja nedostatka željeza pa i anemije.
http://www.vitamini.hr/
Vezani članci:
arti-201002150018006 arti-200906040090006