Pomfrit deblja, ali podiže i raspoloženje

Prženi krumpiri mogu podignuti i najtmurnije raspoloženje, tvrde znanstvenici koji su uočili da konzumacija pomfrita kratkotrajno smiruje i razvedrava.

15.2.2010.
14:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pomfrit svakako nije hrana koju bi nutricionisti preporučivali no ako vas zanima tek kratkotrajno podizanje raspoloženja možda je ipak bolje od alkohola.

Znanstvenici smatraju da je ovo podizanje raspoloženja možda posljedica ugljikohidrata koji se nalaze u pomfritu ili posljedica okusa i mirisa koji nas podsjećaju na sretna vremena poput djetinjstva ili izleta.

Dr. Mike Green, stručnjak za psihu i hranu ispitao je 60 muškaraca i žena koji su gledali 5-minutni film o strašnim posljedicama atomske bombe koja je bačena na Hiroshimu 1945. godine.

Polovici je nakon toga dan magazin koji bi im skrenuo misli od tužnih slika, dok je druga polovica jela pomfrit.

Prije i nakon gledanja filma te nakon jedenja pomfrita i čitanja magazina osobe su ispunile upitnik o raspoloženju.

Dr. Green s birminghamskog Sveučilišta Aston rekla je: "Psihološki podaci pokazuju da su se nakon jedenja pomfrita sudionici istraživanja osjećali bolje. U stvari, smirili su se nakon 20 minuta. Možda i zbog biološkog utjecaja namirnice na kemiju mozga ili zbog same ugode koju potiče okus pomfrita."

I prijašnja istraživanja pokazuju da ugljikohidrati podižu raspoloženje, no ipak ne pretjerujte s pomfritom. I imajte na umu da su ovo istraživanje potaknuli proizvođači krumpira.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali