OGLAS

Iznenadit ćete se / Polovici populacije nedostaje ovog vitamina - jeste li među njima?

Image
Foto: Pixabay

Manjak je povezan je s rakom, depresijom, visokim krvnim tlakom i dijabetesom

18.7.2018.
16:20
Pixabay
VOYO logo

Od nedostatka vitamina D pati čak pola populacije, a  povezan je s nizom bolesti poput tumora, bolesit autoimunosnog sustava, depresijom, kroničnom boli u mišića, krvnim tlakom i dijabetesom. Vitamin D nastaje fotolitičkom reakcijom s UV zrakama.

Većina nas dane provodi u uredu ili kod kuće odnosno izolirani smo od vitamina D, a neki, pak, žive na područjima gdje sunca nema dovoljno. To znači da nam nedostaje ovog spoja, a možemo ga 'unijeti' jedino kroz odgovarajuću dijetu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay
Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Bilo bi najbolje kada bi dobili vitamin D iz hrane, ali to je skoro pa nemoguće. Vitamin D nalazi se u malim količinama u gljivama i jetri ribe haringe i sardina. Dakle, osim ako ne jedete kilu haringine jetre, ne možete unijeti dovoljnu količinu ovog spoja u organizam. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je zato najučinkovitije i najjednostavnije konzumirati suplemente vitamina D. Na pitanje: koju količinu trebam uzeti?, ne možemo odgovoriti, već morate posjetiti svog liječnika i testirati se. Međutim, vjerojatno vam treba više nego što mislite, ali ne smijete pretjerati jer u prevelikim količinama može biti toksičan. 

Posjetom liječniku saznati ćete optimalnu količinu vitamina D koju morate unijeti kako bi se zaštitili od slabljenja imunološkog sustava i brojnih zdravstvenih tegoba. Bitno je napomenuti da je vitamin D hormon i da je zato potrebno redovito ići na provjere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
As u rukavu
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Šetnja s lavom
default_cta
Moj pas Marmaduke
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
default_cta
U klinču
Lijek za život
VOYO logo