plodnost / Pokušavate zatrudnjeti? Pobrinite se da vaš partner ide spavati u pravo vrijeme

Image
Foto: Thinkstock

Nekoliko čimbenika utječe na broj i kvalitetu sperme, a spavanje je od vitalnog značenja za svaki spol, pokazuje istraživanje iz Danske

25.7.2019.
15:25
Thinkstock
VOYO logo

Žene ponekad misle da nešto nije u redu s njima ako ne mogu začeti, ali dvoje ljudi je potrebno da dođe do trudnoće. Zato je vrlo važno da oba partnera vode odgovoran i zdrav život. 

Nekoliko čimbenika utječe na broj i kvalitetu spermija, a spavanje je od vitalnog značenja za svaki spol, pokazuje istraživanje iz Danske predstavljeno na godišnjoj konferenciji Europskog društva za ljudsku reprodukciju i embriologiju.

Muškarci trebaju biti u krevetu prije 22:30, to je idealno vrijeme da bi dobili osam sati sna i da bi sperma bila zdrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači sa sveučilišta Aarhus u Danskoj promatrali su obrasce spavanja i zdravlje spermija 104 muškaraca volontera koji su pokušavali začeti dijete i imali su konzultacije u klinikama za plodnost. Bili su prosječno stari 34 godine, a pratili su ih dvije godine. 

Istraživanje je otkrilo da su muškarci koji su spavali prije 22:30 sati imali četiri puta veću vjerojatnost da će imati zdravu spremu od muškaraca koji su išli spavati iza 23:30. Muškarci koji su išli spavati prije 22:30 imali su 2,75 puta veću vjerojatnost da će imati zdraviju spremu u odnosu na muškarce koji su išli spavati između 22:30 i 23:00 sata. To je vrlo značajan pomak iako se ne radi o velikoj razlici u vremenu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

Količina sna je isto važna

Znanstvenici su također otkrili da muškarci koji su spavali osam sati imaju zdraviju spermu od muškaraca koji su spavali sedam ili manje sati, bez obzira na vrijeme odlaska na spavanje. Zapravo, muškarci koji spavaju noću manje od sedam sati imaju šest puta veću vjerojatnost da će imati spermu slabije kvalitete. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo nije prvi put da su znanstvenici povezali kvalitetu spavanja i spermu. Studija iz 2017. pokazala je slične rezultate. Muškarci koji su ostajali budni do ponoći imali su nizak broj spermija. 

Spavanje je oduvijek bilo važno za žensku plodnost i možda je vrijeme da isto počnemo razmišljati za muškarce. "Razlozi mogu biti psihološki jer muškarci koji manje spavaju trpe više stresa, a to može utjecati na plodnost", izjavio je za Independent profesor Hans Jakob Ingerslev, koautor studije sa Sveučilišta Aarhus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno spavanje nije jedino što utječe na plodnost muškaraca i žena. Počnite s pravilnom prehranom i redovitom tjelovježbom kako biste dobili ili održali idealnu težinu.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo