Samo pola avokada može povećati osjećaj sitosti i smanjiti potrebu da između obroka gricnete još nešto nezdravo, tvrde stručnjaci.
Oni su u studiji uspoređivali utjecaj dodavanja svježeg avokada ručku i utjecaj jedenja standardnog ručka. Željeli su odrediti kako će konzumiranje avokada utjecati na sitost, šećer u krvi, proizvodnju inzulina i kasniju potrebu za jelom. Istraživanje je provedeno na 26 zdravih, ali pretilih osoba.
Otkrili su da su oni koji su uz ručak pojeli pola avokada za 40 posto smanjili želju da ponovno jedu nakon tri sata, dok ih je 28 posto smanjilo želju da jedu nakon čak 5 sati. Pored toga, imali su veći osjećaj zadovoljstva tri sata nakon obroka.
Voditeljica studije i nutricionistica, dr. Joan Sabate, kaže: 'Sitost je važan faktor kada je u pitanju kontrola težine, jer će oni koji se osjećaju zadovoljnije manje posezati za međuobrokom. Primijetili smo da iako dodavanje avokada povećava unos kalorija i ugljikohidrata tijekom ručka, nije bilo povećanja razine šećera u krvi više nego nakon jedenja standardnog ručka. Zbog toga vjerujemo da je uloga avokada u kontroli šećera u krvi vrijedna daljnjeg istraživanja.'
Iako dr. Sabate ističe da će biti potrebno još istraživanja, rezultati nude obećavajuće temelje za buduća istraživanja da se utvrdi utjecaj avokada na sitost, glukozu i inzulin.
Polovica avokada sadrži oko 150 kalorija i bogata je vlaknima. Međutim, bogat je i masnoćama.
Rezultati istraživanja objavljeni su u listu Nutrition Journal.