Bez prevelikog razmišljanja posežemo za svime što nam se nalazi nadohvat ruke. Ono što se ne vidi, ne boli previše. A šećer je baš takav. Znamo da je tu, ali u našoj hrani i piću je nevidljiv.
Svi znamo da mnogi proizvodi sadrže dosta šećera, posebno gazirana pića. Prirodni sokovi su zdraviji jer nisu gazirani i natrpani umjetnim sastojcima, ali prepuni su šećera. Kao i zdravi doručak koji ima mnogo i dodanog i šećera iz kandiranog voća.
"Sada je veliki problem u svijetu i što se tiče gušterače i crijeva, želuca i cijelog metabolizma, šećer je glavni ubojica", kazala je prehrambena biotehnologinja Mirjana Tonković.
"Sve više smo pod udarom svega što je van naših granica i koji su prepuni različitih umjetnih stvari, a posebno i velikih količina šećera za kojeg znamo da je opasan ako je koncentracija u krvi povišena", pojasnio je specijalist endokrinologije i dijabetologije Ante Barbir.
"Ako uzmemo kombinaciju ketchupa i pomfrita koji se prodaju na svakom uglu, to ima izuzetno puno šećera i to je šećerna bomba osim bombe masnoće. To je za zdravlje, crijeva i probavu strašna stvar. S druge strane, tu je i kruh. U dvije šnite kruha ima jedna vrećica šećera. U integralnom više, čak četiri tako da je to varka", istaknula je nutricionistica Mirjana Tonković.
Nemamo kulturu čitanja deklaracija, a tu smo si sami krivi i najmanje što možemo učiniti je pročitati sastav toga što ćemo unijeti u svoje tijelo.
"Tvrdim da smo mi još uvijek dobro usporedimo li se s Amerikom ili nekim drugim zemljama gdje su ljudi opterećeni brzom hranom i žive brzim životom i njihov organizam ne može odraditi sve ono što bi jedan organizam trebao odraditi", dodao je Ante Barbir, specijalist endokrinologije i dijabetologije.
Kad netko pretjeruje samo dvije godine, već si u tom relativno kratkom vremenskom razdoblju može narušiti zdravlje jer šećer osim što se taloži u tijelu, razvija i kiselost.
"Već vrtička djeca imaju tegobe sa želucem i s probavom jer konzumiraju jako puno šećera. Sad su im nametnute te silne kaugume koje su u centimetrima, kao novčanice, pune boja, a to su otrovi", dodala je Tonković.
Prema šokantnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Hrvati u sebe dnevno utrpaju čak 165 grama šećera svih vrsta.
U prilogu pogledajte eksperiment našeg reportera i uvjerite se u čemu se sve krije šećer!