Voće i povrće jarkih boja
Istraživanja pokazuju da je dugovječnost povezana s unosom voća i povrća. I iako je sve voće i povrće dobro za zdravlje, posebno je dobro ono jarkih boja. Prirodni pigmenti u njima mogu spriječiti i pojavu raka. Na japanskom otoku Okinawa – na kojem žive neki od najstarijih ljudi na svijetu – jedu uglavnom voće i povrće, posebno tamnozelene i žute plodove. Na Okinawi jedu i veće količine slatkog krumpira.
Gorka čokolada
Kakao sadrži dosta antioksidansa koji smanjuju rizik od srčanih bolesti, koju su glavni uzročnik smrti u zapadnim zemljama. Zanimljivo da je Jeanne Louise Calment, koja je doživjela čak 122 godine i 164 dana (najstarija osoba u povijesti modernog svijeta), redovito jela gorku čokoladu. Ipak, nemojte sad navaliti na čokoladu. Jedna kocka na dan je sasvim dovoljna. Istovremeno pazite da to bude čokolada s najmanje 70 posto kakaa jer sadrži više flavonoida, a manje šećera.
Masna riba
Japanci imaju najduži očekivani životni vijek na svijetu, što se može djelomično pripisati i čestoj konzumaciji ribe. Ako umjesto crvenog mesa izaberete ribu, smanjit ćete rizik od srčanih bolesti jer ćete izbjeći rizičnu hranu, a konzumirati ribu koja pruža prirodnu zaštitu. Masna riba bogata je vitaminima A i D, koji su važni za imunitet. Dakako, sadrži i omega-3 masne kiseline, koje smanjuju rizik od srčanih bolesti, oštećenja mozga i moždanog udara.
Zeleni čaj
Još jedan dio japanske kulture je uživanje u zelenom čaju. Ovaj čaj regulira tlak, potiče rad imunološkog sustava i snižava kolesterol. Zbog velike količine flavonoida, navodno, štiti i od raka. Istraživanje objavljeno u Journal of the American Medical Association podupire ove tvrdnje. Tijekom studije koju su proveli japanski znanstvenici na više od 40.000 osoba, pokazalo se da oni koji piju pet ili više šalica zelenog čaja na dan, imaju 16 posto manju stopu prijevremene smrti nego oni koji piju tek jednu šalicu zelenog čaja na dan.
Maslinovo ulje
Dobre mononezasićene masti naći ćete u maslinovom ulju. Redoviti unos maslinovog ulja pomaže smanjiti rizik od moždanog i srčanog udara. Naime, ono sadrži obilje fenola koji djeluju protiv upalnih procesa. Ovo ulje je i temelj mediteranske prehrane koja za 20 posto povećava šanse da doživite duboku starost.