Patite od nadutosti? E pa više ne morate!

Nažalost, svi znamo onaj odvratni osjećaj nadutosti.

4.10.2011.
16:32
VOYO logo

Osjećaj nadutosti svi želimo izbjeći, pogotovo kada je vrijeme da se uvučemo u one uske traperice koje na kraju zbog toga jedva uspijemo zakopčati. Nadutost je znak loše probave, pa način na koji jedete, kao i hrana koju odabirete, imaju veliki utjecaj na to kako se osjećate. Osjećaj nadutosti stoga možete izbjeći na sljedeće načine.

Ne jedite voće kao desert

Jasno da ćete se osjećati mnogo bolje ako za desert pojedete neko voće umjesto kriške čokoladne torte, jer imate dojam da radite nešto dobro za svoje tijelo. Naravno, voće je zdravo i služi kao odličan izvor vitamina, minerala i enzima, no kada na kraju obroka pojedete neko voće to i nije tako dobra ideja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voće jako brzo 'prođe' kroz probavni sustav jer se uglavnom sastoji od vode i jednostavnih šećera, a ako ga pojedete nakon neke teže hrane bit će potrebni sati da se voće razgradi - ostat će 'zakrčeno' u vašem 'sustavu' , nakon nekog vremena započet će i proces fermentacije koji vodi do nadutosti. Umjesto toga, voće jedite isključivo na prazan želudac ili ga koristite kao prvi dnevni obrok čim se probudite, kako bi brzo prošlo kroz vaš 'sistem' i u njega 'izbacio' maksimalnu količinu vitamina.

Smanjite unos tekućine uz jelo

Jedan od razloga zašto se nadutost pojavljuje je taj što vaš probavni sustav ne radi onako kako bi trebao. Kada jedete, vaš trbuh proizvodi probavne sokove, enzime i druge tvari koje razgrađuju hanu. Ako ovoj mješavini dodate vodu, ona razrijedi probavne sokove i samo 'zamulja' hranu koja se nalazi u probavnom traktu, što usporava proces probave i dovodi do nadutosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto toga, unos tekućine u organizam obavljajte između obroka. Prije nego u organizam unesete bilo koju količinu tekućine, pričekajte najmanje pola sata prije ili nakon obroka, a tijekom obroka pijte samo onoliko koliko je to nužno pazeći da smanjite unos vode koliko je god to moguće.

Jedite samo dok ste tri četvrtine 'puni'

Potrebno je neko vrijeme da vaše tijelu mozgu pošalje signal da je sito, pa ako nastavite jesti dok ne bude u potpunosti 'puni', velike su šanse da ćete se prejesti, što razumljivo može dovesti do nadutosti, ali i problema u probavi, jer probavni sokovi nemaju mjesta za obaviti svoj 'posao'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, ako želite izbjeći osjećaj nadutosti, pogotovo nakon obroka, nemojte jesti sve dok ne budete u potpunosti 'puni', a umjesto toga jedite polako, hranu sažvačite dovoljno puta i obratite pozornost na ono što vam tijelo poručuje. Prestanite jesti kada osjetite da ste 'puni' otprilike 75 posto.

Započnite obrok s velikom zelenom salatom

Salata na samom početku obroka može spriječiti to da se prejedete teškom hranom koja se teško probavlja i izaziva nadutost. Salata sadrži vlakna i zdrave nutrijente koji vas 'napune' i služe kao prirodno sredstvo borbe protiv nakupljanja kalorija. Enzimi u salati također potiču rad vašeg probavnog sustava, pripremajući 'teren' za dolazak teže hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo i savjeta: kada jedete salatu, pobrinite se da ona bude lagana, odnosno nemojte je začiniti teškim začinima i dresinzima ili, primjerice, komadima sira, jer vaše tijelo i inače ne probavlja mliječne proizvode baš najbolje. Upravo to jedan je od razloga zašto su mliječni proizvodi broj jedan na listi krivaca za nastanak nadutosti. Salatu, stoga, začinite limunovim sokom ili malom količinom octa.

Pojednostavnite obroke

Za mnoge zapadnjake, standardni obrok sadrži jedan od nekoliko vrsta proteina (kombinacija mesa i morskih plodova, jaja i slanina, i sl.), škrobom bogat prilog poput krumpira, tjestenine ili riže te povrće ili mahunarke poput graha. Ove namirnice dolaze u kombinaciji s još nekom dodacima, začinima, maslacem, uljima i ostalim dodacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unos ovakvog obroka stvara opterećenje na probavni sustav jer tijelo mora razgraditi nekoliko vrsta namirnica odjednom, što za njega ne predstavlja lagan posao. Previše teške hrane može dovesti do fermentacije, koja vodi do nadutosti i nastajanja plinova u tijelu, što su dva glavna pokazatelja da s vašom probavom nije sve kako treba.

Pojednostavnite jela koliko je god to moguće, obroke započinjite sa zelenom salatom, i svakako jedite više povrća nego težih namirnica koje će vam smanjiti vrijeme provedeno štednjakom, već i spriječiti nastanak nadutosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žitarice i orašaste plodove 'potopite' preko noći

Žitarice poput quinoe, sjemenke poput lana i orašasti plodovi poput badema izvor su proteina, korisnih vlakana i mnoštva vitamina i nutrijenata. Međutim, nepravilna priprema može dovesti do neugodne nadutosti jer je tijelu ove namirnice jako teško probaviti same, posebice zbog fitinske kiseline koja inhibira enzime.

Srećom, ako ove namirnice 'potopite' preko noći, one će imati mnogo pozitivniji učinak na vaš organizam. 'Potapanjem' se uklanja fitinska kiselina, pa enzimi postaju pristupačniji, u tijelo se otpušta više nutrijenata te hrana biva znatno probavljivija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz obroke konzumirajte enzime, salate i probiotike

Neuravnotežena crijevna flora ne samo da izaziva nadutost, već dovodi do oboljenja. Zbog ovoga, od iznimne je važnosti tijelu vratiti crijevnu ravnotežu tako da u njega unosite dovoljno 'dobrih' bakterija koje postižu ravnotežu s 'lošim' stvarima. Uz obroke je stoga potrebno konzumirati enzime, salate i probiotike koji će vašem organizmu vratiti ravnotežu.

Vezani članci:

arti-201110030549006 arti-201109290025006 arti-201109280987006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo