Ovu hranu bolje nemojte jesti

Držite li se principa da kupujete sirove, neobrađene proizvode koje pripremate na jednostavan način i rijetko pržite, imate dobre šanse da u sebe unosite zdravu hranu.

27.12.2012.
12:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Postoji hrana koja nema gotovo nikakve zdravstvene koristi, a predstavlja velik rizik za zdravlje. Ovu hranu ne trebate jesti gotovo nikad:

1. Bijeli kruh – rafinirano brašno

Vitamina, minerala i vlakana tu gotovo da i nema. Pri preradi u brašno se dodaju i sastojci koji ga izbjeljuju, a mogu djelovati štetno na štitnjaču i druge organe. Kupite brašno, ubacite mekinje i pecite kruh kod kuće.

2. Gotova (polugotova), konzervirana ili smrznuta jela

Većina ovakvih obroka ima toliko konzervansa, soli, štetnih masti i drugih umjetnih sastojaka, kao što su umjetne arome, da ih je najbolje ne jesti.

3. Bijela riža

Integralne žitarice sadrže esencijalna vlakna, minerale i određene vrste masnoća koje pomažu pri mršavljenju. Bijela riža je zapravo oštećena i osiromašena riža, čija je jedina prednost kraće vrijeme kuhanja. Osim toga, baš poput bijelog brašna, bijela riža izaziva nagli skok šećera u krvi, koji djeluje negativno na metabolizam.

4. Kokice iz mikrovalne

Kokice pripremljene na starinski način su zdrave, ali one kupljene u posebnom pakiranju koje se stavlja u mikrovalnu sadrži kancerogene sastojke, poput diacetila, koji može oštetiti pluća.

5. Prerađeno meso

U prerađenom mesu uvijek ima nitrata i nitrita. Dodaci koji se stavljaju u suhomesnate i druge prerađene mesne proizvode, kao što su paštete, kobasice i razne salame, povezuju se sa srčanim bolestima i rakom. Ako jedete suho meso, držite se domaćih proizvoda.

6. Proteinske, energetske pločice

Često sadrže prerađene proteine soje, rafinirani šećer, hidrogeniziranu masnoću i druge štetne aditive koji dovode do kroničnih bolesti. Postoje i zdrave verzije energetskih pločica, ali da biste došli do njih morate pažljivo čitati popis sastojaka i razumjeti značenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

7. Margarin

Hidrogenizirana ulja i margarin često se nalaze i u drugoj gotovoj hrani, kao što keksi i kolači. Izbjegavajte ih. Za razliku od popularnog mišljenja, čak su i maslac i druge životinjske masti, poput svinjske, zapravo, zdravije od margarina.

8. Sojino mlijeko i sojini medaljoni kao zamjena za meso

Pomama za sojom je besmislena ako imate na umu da je vaša 'zdrava' hrana, zapravo, genetski modificirana, što je slučaj s većinom soje na tržištu. Osim toga, nefermentirana soja može narušiti razinu estrogena u organizmu.

9. Dijetno – bilo što

Izbjegavajte dijetne proizvode jer često sadrže umjetne zaslađivače, poput aspartama i sukraloze, koji se povezuju s neurološkim oštećenjima, probavnim i endokrinim problemima. Dijetalni proizvodi često sadrže jednako kalorija kao i normalni proizvodi, ali sadrže i druge sastojke. Pokazalo se da ne pridonose gubitku kilograma.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali