Mogu li dobiti čašu vode? I možete li dodati krišku limuna? To je pitanje koje ne bi trebali pitati, a u nastavku saznajte zašto. Bez obzira da li ide u vašu vodu, koktel, čaj ili u kiselu vodu, kriška limuna je uobičajeni dodatak piću. Međutim, da li ste se ikada zapitali gdje je to zapravo bilo? Te kriške limuna u restoranu nisu tako čiste kao što biste željeli da budu.
Limun može biti kontaminiran iz više razloga. Iako ste možda dovoljno vrijedni da operete limun kod kuće, nema garancije da će konobari u vašem restoranu u koji idete prati svaki pojedinačno, ili svoje ruke nakon pauze u toaletu, do savršenstva. Uparite to sa mogućim korištenjem istih noževa za meso i proizvode i kontaminacija se može brzo proširiti. Limuni i drugi citrusi su posebno podložni jer su prekriveni porama, dajući bakterijama dodatnu površinu za razmnožavanje.
Najbolje je da zatražite kriške na malom tanjuru. Zatim iscijedite limunov sok direktno u vodu i suzdržite se od ispuštanja cijele kriške u čašu. Možda vas neće u potpunosti zaštititi, ali će u velikoj mjeri smanjiti vašu izloženost neželjenim bakterijama.