Kako izdvaja nutricionistica Ana Petrović, na prvom mjestu među voćem i povrćem s najviše pesticida su – jagode. Zatim ide špinat, jabuke, kelj, nektarine, grožđe. Nakon toga na listi su breskve, trešnje, kruške, rajčica, krumpir, celer.
S druge strane, ona izdvaja i voće i povrće s najmanje pesticida. To su avokado, kukuruz, zamrznuti grašak, ananas, luk, patlidžan, cvjetača, kivi, kupus, dinja i brokula.
Kako pesticidi utječu na zdravlje
"Nepravilna primjena pesticida je najčešći uzrok prisutnosti ostataka većih od dopuštenih. Izloženost pesticidima je povezana s brojnim štetnim efektima za zdravlje, najčešći su problemi s probavom, alergije, problemi s hormonima i posljedice na živčani sustav", objasnila je Petrović.
"Najbolji način za zaštitu je uzgoj vlastitog voća i povrća, ako ste u mogućnosti, ili kupnja namirnica od provjerenih proizvođača ili organskih proizvoda, osobito kada je prva grupa u pitanju. Pesticidi se prije svega nakupljaju na vanjskom dijelu plodova i najvažnija stvar za smanjenje njihova sadržaja je temeljito pranje voća i povrća", zaključuje Petrović, piše Espreso.
POGLEDAJTE VIDEO: Štetne tvari, nedozvoljeni pesticidi: Je li hrana na našem tržištu sigurna?