Ovo je devet glavnih čimbenika koji povećavaju šanse za oboljenje od raka dojke

Image
Foto: flickr, Michael Whitney

Rak dojke je opasna bolest i nema previše pravila oko toga tko će ga dobiti, ali zato postoje čimbenici koji povećavaju šanse za oboljenje

18.10.2017.
11:00
flickr, Michael Whitney
VOYO logo

Nebitno jesi li mlada ili stara, ova bolest jednostavno ne bira. Čak osam posto mladih žena obolijeva od nje pa ne moramo ni ponavljati koliko je važno obaviti samopregled ili pak otići na redovne preglede mamografije. Isto tako, postoje određeni faktori koji utječu na pojavu raka dojke, odnosno upravo su određeni problemi pokazatelj da biste mogle nekad u svome životu biti žrtva ove bolesti.

Težina

Pretilost i općenito preveliki broj kilograma može povećati rizik od raka dojke i to za 30 do 60 posto. Sigurno se pitaš kako i zašto. Estrogen se razvija u stanicama sala, a što više tih stanica imaš to više estrogena tijelo mora proizvesti. Višak estrogena potom može dovesti do razvitka tumora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veličina struka

Image
Foto: flickr, ben dalton

Nije bitna samo brojka na vagi. Također, veliku ulogu igra i gdje je višak kilograma raspoređen. Nedavno istraživanje objavljeno u British Medical Journalu došlo je do zaključka kako bitnu ulogu igra promjena veličine suknje nakon menopauze. Koliko se i je li se uopće veličina suknje promijenila od vremena kad si imala dvadeset godina. Upravo višak kilograma koji se nalazi oko struka može povećati rizik od raka dojke.

Vježbanje

Ako si aktivna, možeš smanjiti rizik od raka dojke. Bilo da se odlučiš za sport ili trčanje. Aktivnosti poboljšavaju imunitet i rjeđe si bolesna. Osim toga, može smanjiti razinu glukoze kao i inzulina u krvi. Čak i žene koje su pozitivne na mutacije gena na BRCA testu vježbanjem mogu učiniti mnogo. Stručnjaci predlažu sat vremena vježbanja barem četiri ili pet puta tjedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alkohol

Image
Foto: flickr, waferboard

Nekoliko je istraživanja pokazalo kako povećano konzumiranje alkohola povećava i rizik od raka dojke. Pijenje u razdoblju između prve menstruacije i prvog poroda pogotovo može povećati šanse za rak.

Prehrana

Baš kao i za sve, tako je i ovdje prehrana vrlo bitan čimbenik. Veliki broj istraživača potvrđuje da smanjivanje crvenog mesa u prehrani i konzumiranje više povrća može smanjiti razvoj stanica raka. Osim raznog povrća, može pomoći i izbacivanje šećera i masne hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Geni

Naravno da su geni ono što je stvarno važno. Ukoliko znaš da je netko iz tvoje obitelji imao rak dojke trebala bi napraviti BRCA genski test da budeš sigurna kako nisi naslijedila te gene. Osim ovih gena, kod mlađih žena veliku ulogu igra i PALB2 gen.

Povijest obitelji

Image
Foto: flickr, Paul Schultz

Iako možda i nemaš problema s mutacijom gena i nitko u vašoj obitelji nema, ako imaš rođaka u prvom koljenu (mama, sestra ili kćer) s rakom dojke, postoji šansa kako ćeš i ti jednog dana imati rak dojke. Najbolje da se dogovoriš sa svojim doktorom i naručiš se na mamografiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasa

Dok rak dojke pogađa sve jednako, kako žene tako i muškarce, ipak su 40 posto veće šanse da će od njega oboljeti ljudi crne boje kože. Ovo je dokazalo nedavno istraživanje, a ni sami istraživači nisu sigurni zašto je to tako. Bez obzira na boju kože, ne zaboravi na redovne preglede i zahtjevaj najbolje doktore.

Toksini iz okoline

Image
Foto: flickr, Franck Michel

Izloženost određenim štetnim tvarima može pogodovati raku dojke. Razne kemikalije koje se nalaze u plastici mogu tako utjecati na sam estrogen koji onda utječe na razvoj tumora. Ovdje se radi o BPA plastici, koja se nalazi u nekim posudama ili bocama za vodu ili pak ftalati u kozmetici koji utječu na ravnotežu hormona u tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor: Women's Health

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo