TABU TEMA / Ovisnost o seksu – kako je prepoznati i izliječiti?

Image
Foto: RTL

Jeste li se ikada zapitali koja je razlika između normalne želje za seksom i ovisnosti? Kada to seksualne igrice i maštarije prelaze granicu “normalnog” i postaju ozbiljan zdravstveni problem?

25.12.2013.
11:00
RTL
VOYO logo

Ova tema je apsolutni tabu u našem društvu, i upravo zbog toga istražili smo koji to znakovi sugeriraju opasnost od ovisnosti od seksu.

Kompulzivno seksualno ponašanje, ponekad nazivano i kao hiperseksualnost, hiperseksualni poremećaj, nimfomanija ili jednostavno ovisnost o seksu, je opsesija seksualnim mislima, osjećajima ili ponašanjima koji utječu na vaše zdravlje, posao, veze ili druga područja vašeg života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovisnost o seksu može uključivati normalno seksualno iskustvo, koje se razvilo u opsesiju, no vrlo često ona uključuje i fantazije ili aktivnosti koje prelaze granice kulturnoga, moralnoga, a ponekad čak i legalnog ponašanja.

Bez obzira na to kako se to naziva ili koji je točno uzrok takvog ponašanja, ako se ne tretira pravilno, kompulzivno seksualno ponašanje može ugroziti vaše samopouzdanje, veze, prijateljstva, karijeru, ali i druge ljude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako prepoznati ovisnost o seksu?

Kompulzivno seksualno ponašanje se može sastojati od generalno prihvatljivih seksualnih „igrica“ koje kasnije prelaze granicu normalnoga. Takva ponašanja postanu problem kada postanu opsesija koja šteti vama i drugima.

Simptomi ovisnosti o seksu variraju u tipu i težini. Neki znakovi i simptomi koji su povezani s ovim poremećajem uključuju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo