Špinat je zdrav, zdrava je i blitva. A i rajčica je prepuna likopena te drugih antioksidansa.
No koje je povrće najzdravije? Kako bi napravila top-listu Jennifer Di Noia sa Sveučilišta William Paterson uzela je u obzir 17 sastojaka koji su, prema stručnjacima za prehranu UN-a i Medicinskog instituta, najvažniji za dobro zdravlje i najviše smanjuju rizik od krvožilnih bolesti i raka: kalij, vlakna, proteini, kalcij, željezo, folna kiselina, cink te vitamini A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E i K. Zatim je izračunala koliko hranljivih sastojaka svaka namirnica sadrži po svakoj kaloriji i tako došla do mjere koja namirnica osigurava najviše dobrih stvari.
Iako popis ne uključuje sve fitokemikalije i primjese koje povećavaju hranljivu vrijednost, ona ipak pruža dobar orijentir prilikom kupnje hrane ili slaganja jelovnika. Prva na listi, potočarka, dobila je čak 100 bodova, a bilo je tu i podijeljenih mjesta...
1. Dragušac (potočarka) 2. Kineski kupus 3. Blitva 4. Lišće cikle 5. Špinat 6. Cikorija/Radič 7. Zelena salata 8. Peršin 9.. Rimska salata 10. Divlji kupus (raštan) 11. List rotkvice 12. Gorušica 13. Endivija 14. Vlasac 15. Lisnati kelj 16. List maslačka 17. Crvena paprika 18. Rikola 19. Brokula 20. Bundeva