Play ponuda

OVAKO VAS VARAJU PROIZVOĐAČI ALKOHOLA: / Skrivaju tajnu koja vas može stajati zdravlja, pa čak i života

Image
Foto: Thinkstock

Proizvođači alkoholnih pića zavaravaju ljude po pitanju povezanosti pijenja i raka, tvrde znanstvenici.

8.9.2017.
19:53
Thinkstock
Play ponuda

Alkohol doprinosi razvoju najmanje četiri posto svih oblika raka, iako se njegov utjecaj previše podcjenjuje. Posebno je povezan s rakom dojke, a istraživanje je pokazalo kako čak mala čaša vina na dan povećava rizik za šest posto.

Ostali oblici uključuju rak crijeva, grla, usne šupljine i prostate, a vjeruje se kako alkohol oštećuje stanice, zbog čega se formiraju tumori. Švedski istraživači zaključili su kako proizvođači alkoholnih pića iskrivljuju dokaze. Pritom se služe taktikama negiranja i odvlačenja pažnje kako bi prikrili činjenicu da i povremeno te umjereno ispijanje alkohola uzrokuje bolesti.

Image
HOĆETE LI I NAKON OVOGA PITI PIVO? /

Od tek pola litre dnevno možete dobiti rak. No, ima i pozitivna vijest

Image
HOĆETE LI I NAKON OVOGA PITI PIVO? /

Od tek pola litre dnevno možete dobiti rak. No, ima i pozitivna vijest

Od 30 analiziranih mrežnih stranica i drugih dokumenata, većina je proizvođača zataškala poveznicu alkohola s rakom. Neki su negirali da veza uopće postoji, dok su drugi tvrdili da su dokazi za to "izrazito složeni".

"Težina znanstvenih dokaza posve je jasna - konzumacija alkohola povećava rizik od nekih od najčešćih oblika tumora. Svijest je o tom riziku vrlo niska i to zbog toga što bi bolja edukacija o ovom problemu predstavljala golemu prijetnju alkoholnoj industriji", objašnjava Mark Petticrew, profesor javnog zdravlja.

Stručnjaci upozoravaju kako i male količine alkohola mogu biti štetne i tu nema sigurne razine. I muškarci i žene ne bi smjeli piti više od šest čaša vina tjedno, i to ne svaki dan, već treba uzeti pauzu nekoliko dana, piše Daily Mail.

Play ponuda
Play ponuda