Zaštitite se od teških boleština, jednostavno je

Ako želite smanjiti rizik obolijevanja od raka, trebate se zdravo hraniti i ne smijete pušiti.

28.6.2012.
8:21
VOYO logo

Rezultati 14 istraživanja u kojima je sudjelovalo 170.000 ispitanika pokazuju da vitaminski preparati ne štite od raka grla, želuca, jetre, crijeva i gušterače. Antioksidansi poput beta-karotena te vitamina A, C i E ne pružaju nikakvu zaštitu, a u nekim slučajevima mogu čak i povećati rizik obolijevanja od raka, piše medicinski časopis Deutsches Ärzteblatt.

Dr. Richard Sullivan iz Britanskog zavoda za istraživanje raka kaže: 'Ne postoji neki čudesni preparat koji sprečava rak debelog crijeva. Ako uzimate vitamine da biste se zaštitili od raka, uzalud trošite novac.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako želite smanjiti rizik obolijevanja od raka, trebate se zdravo hraniti i ne smijete pušiti', dodaje.

Prim. dr. Ivica Ružička ističe da su najvažniji antioksidansi: vitamini beta-karoten (provitamin vitamina A), pa A, C i E, kao i mineral selen. Što se tiče koenzima, najvažniji su: cink, bakar, mangan, magnezij, cistein, flavonoidi, katehini, likopen, polifenoli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve njih sadrži biljna hrana: voće, povrće, ljuska žitarica, pa tako i riže. Zato bi te namirnice trebale biti zastupljene u četiri do pet obroka dnevno jer bez njih enzimi ne mogu djelovati. Te mikroelemente trebamo u (biljnoj) hrani sve istovremeno. Imajte na umu da su namirnice njima bogatije ako su kuhane ili kratko kuhane.

Beta-karotena ima najviše u voću i povrću žute, narančaste, crvene ili zelene boje, npr. u mrkvi, lisnatom povrću. On je provitamin jer se tek u tijelu pretvara u vitamin A.

Vitamina A ima u mastima i uljima jer je on topiv samo u masnoćama. Ima ga u jajima, jetri, mlijeku. Cink pojačava njegovo djelovanje. Vitamin A napada slobodne radikalne tamo gdje ima malo kisika, dakle u tkivima blizu kojih nema krvnih žila.

Vitamin C topiv je samo u vodi, ne u masnom tkivu, pa ga ima u voću i povrću, posebno u agrumima, kupusu, krumpiru, rajčici, jabuci. On pomaže obnovu vitamina A. Povećava razinu korisnog HDL-kolesterola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vitamina E ima najviše u nerafiniranom maslinovom ulju, ima ga u ljusci žitarica i riže, margarinu, orašastim plodovima. Djeluje tamo gdje ima puno kisika, tj. gdje ima puno krvnih žila, pa priječi oksidaciju LDL-kolesterina u stijenci krvnih žila i time prevenira aterosklerozu. Selen pojačava njegovo djelovanje.

Selen djeluje kao i vitamin E. Ima ga dovoljno u hrani, najviše u ribama, gljivama, kvascu. Mangana i cinka ima u grahoricama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Flavonoida ima u češnjaku, zelenom čaju, crnom vinu, u bijelom, ispod kore raznih agruma. Oni čuvaju arterije od ateroskleroze, očnu leću od katarakte.

Katehina ima u čajevima, najviše u zelenom. Likopena ima najviše u rajčici.

Polifenola ima u biljnim uljima, čaju, voću i povrću. I oni zaustavljaju oksidaciju LDL-kolesterola u arterijama. Fizičke aktivnosti pojačavaju djelovanje antioksidansa.

Narodni list

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo