OSAM POGREŠAKA KOJE VAM UNIŠTAVAJU KOSU: / Koristite krivi šampon i nemate pojma kako djeluju preparati za njegu

Image
Foto: Getty

Ne postoji bezveze bezbroj različitih vrsta na policama drogerija

7.7.2018.
12:10
Getty
Play logo

Za pranje kose vam naizgled ne treba nikakvo posebno znanje. Međutim, mnogo je malih, ali važnih stvari koje nesvjesno činite, a loše utječu na zdravlje vaše kose. Čak ni najskuplji preparati ne jamče odgovarajuću njegu kose. Evo u čemu najčešće griješite:

Koristite pogrešan šampon

Šampon treba odabrati u skladu s tipom kože, tipom kose i strukturom kose. Ako imate masnu kožu, nemojte kupovati teške šampone koji sadrže agresivne tvari. Oni suše vlasište i povećavaju proizvodnju sebuma. Njegujući šamponi ispiru boju s obojene kose brže. Dakle, ako želite zadržati boju dulje vrijeme, odaberite šampon za obojenu kosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Olako mijenjate preparate

Mnogi ljudi vjeruju da balzam za kosu može biti zamijenjen maskom za kosu. Oni misle da će ova metoda pomoći beživotnoj i slaboj kosi da se oporavi. U stvarnosti to nije istina. Svrha balzama, odnosno regeneratora jest ispuniti vrhove vlasi, a maska je za njegu. Korištenje maske umjesto balzama može dovesti do preopterećenja vaše kose proizvodom pa može postati još beživotnija i prljavija.

Previše očekujete od šampona

Glavni zadatak šampona je pranje. Ne vlaži, ne njeguje, ne povećava rast kose, već samo ispire ulja s kose. Jedina iznimka su medicinski šamponi, ali ih može propisati samo liječnik.

shimmer fallback
shimmer fallback
Image
SVE SU SAMO BAPSKE PRIČE: /

Otkrivamo najveće zablude o kosi, u koje vjerujete jer su vam drugi tako rekli

Zaboravljate na zaštitu od topline

Ako volite koristiti sušilo ili glačalo za kosu, ne zaboravite nanijeti toplinsku zaštitu. Dobra termička zaštita sačuvat će vašu kosu i olakšati stiliziranje. Najbolje je koristiti kremu ako peglate ili kovrčate kosu. Zaštita u spreju dobra je samo za sušenje fenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavljate preparate na premokru kosu

Prije nego što stavite masku ili balzam na kosu, trebali biste ukloniti veći dio dodatne vlage. Stvar je u tome da je voda prepreka između dlake i maske. Naravno, kosa će biti mekana i sjajna, ali neće dobiti sve hranjive tvari iz maske. Nemojte trljati kosu, lagano je osušite i ostavite ručnik nekoliko minuta na glavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Bojite se silikona

Silikon za kosu nije tako strašan kao što možda mislite. Čak može biti koristan. Ako imate kovrčavu ili oštećenu kosu, proizvodi na bazi silikona mogu biti vrlo dobri za vas. Oni pojednostavljuju češljanje, štite kosu od oštećenja i sprječavaju da se kosa osuši.

*Ako koristite silikonske preparate, važno je da u tom slučaju perete kosu šamponom za dubinsko čišćenje. On sadrži kemikalije koje razgrađuju prljavštinu i ulja i dobar je za one koji imaju masno vlasište i koji često koriste silikone i gelove. Nakon uporabe takvog šampona, uvijek koristite balzam ili masku. Nemojte zaboraviti da takvi šamponi ispiru boju s kose i isušuju vlasište. Nemojte ga koristiti više od jednom mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislite da je maska dovoljna

Naravno, dobre maske mogu učiniti nevjerojatne stvari. Ali nemojte ih precjenjivati. Ispucale vrhove i oštećenu kosu ne može spasiti nijedan preparat. Tada je treba ošišati i pustiti da raste. Maske pružaju samo vizualni efekt.

shimmer fallback
shimmer fallback

Play logo

Ne štitite kosu od sunca

Naša kosa, baš kao i naša koža, treba ljeti zaštitu od UV zračenja. UV svjetlo čini kosu suhom, krhkom, beživotnom i nesposobnom da se oporavi na prirodan način. Nažalost, kape ne mogu zaštititi vašu kosu. Zato upotrijebite različite sprejeve i maske sa zaštitnim faktorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo