Oprezno s kremama za sunčanje - neke su opasne!

Američke udruge potrošača upozoravaju da su sastojci koji se nalaze u mnogim kremama za sunčanje povezani s negativnim zdravstvenim djelovanjem na životinjama.

2.6.2011.
14:15
VOYO logo

Primjerice, sedam krema, od 22 testirane, sadrži retinil palmitat, antioksidant koji je kod testiranja na životinjama bio povezan s povećanim rizikom od raka kože. Ovaj se sastojak lako pretvara u retinoide, koji se nalaze u nekim kremama protiv akni, a istraživanja su ih povezala s rizikom od urođenih mana.

No, nadilaze li ipak koristi od krema rizik? Mnoge kreme za sunčanje sadrže i tvari, poput oxybenzona, koje ometaju endokrine žlijezde. Ove tvari ometaju spolne hormone i mogu imati loše djelovanje na spolno sazrijevanje i reprodukciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jamie Hirsh iz uredništva Consumer Reportsa objašnjava: 'Istraživanja su u tijeku. A u ovom trenutku su utvrđene koristi od krema za sunčanje još uvijek veće od rizika. To su tek preliminarna istraživanja, uglavnom na životinjama.'

Ipak, trudnice i majke koje kupuju kremu za zaštitu djece trebale bi biti nešto opreznije pri izboru kreme za sunčanje i izbjeći štetne tvari. Prije svega trebaju se kloniti sunca u najkritičnijem razdoblju, od 12 do 15 sati, te se preostalo vrijeme držati hlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo