Sposobnost razumijevanja/dešifriranja imena sastojaka na etiketi čini se ključnim za kupovanje zdravih namirnica. Proizvođači hrane, nažalost, najčešće ne proizvode namirnice s ciljem unapređivanja općeg zdravlja, već vlastitog profita. Što su sastojci jeftiniji, to su im draži. Ako se pojave studije koje bacaju sumnju da bi pojedini sastojci mogli štetiti zdravlju, žudnja za zaradom bacit će ove spoznaje u stranu.
arti-201102250520006Zaštititi se mogu samo oni koji kupuju neprerađene proizvode, te informirani kupci. Upoznat ćemo vas s tri opasna i česta sastojka koji vrebaju s polica.
1. Monosodium glutamat (MSG)
O čemu je riječ: pojačivač okusa u prerađenoj hrani (jedan od najraširenijih aditiva u hrani). Njegov E broj na etiketi je E621.
Zašto je loš: poznat je kao ekscitotoksin, dakle neurotoksična kemikalija koja oštećuje živce. Uzima li se redovito oštećuje znatan broj moždanih stanica te može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući i neurologijske poremećaje. Uz sve navedeno MSG stimulira apetit i doprinosi većem unesu prerađene hrane te debljanju.
Drugi nazivi: MSG se 'šverca' pod nizom imena, uključujući hidrolizirani biljni proteini/Hydrolyzed Vegetable Protein, Hydrolyzed Plant Protein, ekstrakt biljnog proteina/Vegetable Protein Extract, Ekstrakt kvasca/Yeast Extract, Glutamate, Glutamic Acid, natrij kazeinat/Sodium Caseinate, Textured Protein, izolirani proteini soje/Soy Protein Isolates, ječmeni slad/Barley Malt, Kalcij kazeinat/Calcium Caseinate i ekstrakt slada/Malt Extract.
Nalazi se u: prerađenoj hrani poput pašteta, u umacima za salate, jogurtu s manjim udjelom mliječne masti, čipsu, instant juhama, potom u krekerima, i u brojnim začinskim smjesama.
arti-2011051103890062. Aspartam
O čemu je riječ: umjetni zaslađivač.
Zašto je loš: poput MSG-a, aspartam je poznati ekscitotoksin. Mnogi ga smatraju karcinogenim, a stvara i neurotoksični efekt tj. glavobolje, zamagljeni vid, slabost i probavne probleme.
Aspartam sadrži 10-postotni metanol, kojeg tijelo razgrađuje na toksične nusproizvode poput formaldehida. Formaldehid se smatra jakim toksinom za živce i karcinogenom tvari.
Drugi nazivi:NutraSweet, Equal, Canderel, Spoonful, Natrataste, AminoSweet...
Nalazi se u: preko 6.000 proizvoda, uključujući dijetne verzije (bez šećera) gaziranih napitaka, žvakaće gume, jogurte, bombone, smrznute deserte, sokove i želatine.
Izbjegavajte i: Splenda (sukraloza), Sweet ‘n’ Low (saharin)
3. Umjetne boje za hranuO čemu je riječ: da bi hrana bila što privlačnija dodaju se aditivi tj. umjetne boje
Zašto su loše:: umjetne boje originalno su rađene od katrana kamenog ugljena, a danas se rade od nafte. Dugo se smatraju problematičnima, no spadaju u najraširenije aditive. Mnoge boje su s vremenom zabranjene jer su izazivale oboljenja laboratorijskih životinja. Studije su potvrdile da devet trenutno odobrenih boja izazivaju zdravstvene tegobe.
Znanstvenici iz Center for Science in the Public Interest’s (CSPI) upozoravaju: 'Tri najraširenije boje za hranu, crvena 40, žuta 5 i žuta 6, kontaminirane su poznatim kancerogenima. Za još jednu boju, crvena 3, američki Food and Drug Administration priznaje da je kancerogena, no još se uvijek koristi. CPSI dodaje da je devet boja za hranu koje se još uvijek koriste u SAD-u povezano s raznim zdravstvenim tegobama od raka do hiperaktivnosti i alergijskih reakcija.
Velika studija britanske vlade objavljena 2007. u magazinu Lancet pokazala je da niz poznatih boja za hranu i konzervans sodium benzoate povećavaju hiperaktivnost i smanjuju koncentraciju kod djece. No, oni ne utječu samo na djecu s poremećajem pažnje (ADHD), već i onu koja nemaju ovaj poremećaj.
EU je naredila označavanje proizvoda koji sadrže umjetne boje kako bi kupci bili informirani o zdravstvenim rizicima.
Nazivi nekih:boja karamele/Caramel color, FD&C Blue #1, briljantno plava/Brilliant Blue FCF, jarko plava/ Bright blue, Blue # 2, Ingtotine, kraljevsko plava/Royal Blue, crvena broj 3/Red Number 3, Erythrosine, FD&C Red No.40, Allura Red AC, žuta 5 i 6/Yellow 5 and 6, zelena broj 3/FD&C Green Number 3, Fast Green, zelena boje mora/Sea Green.
Nalaze se u: napicima, slatkišima, pekarskim proizvodima, žitaricama za doručak, energetskim pločicama, pudinzima, džemu, kruhu, tjestenini, siru, sladoledu, pa čak i ribi i mesu.
Vezani članci:
arti-201104210347006 arti-201102220464006