Divlja riža, riba i lan spasit će vam život

Riblje ulje, tj. omega-3 masne kiseline kojima je bogato, pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti kod visokorizičnih grupa kao što su osobe na dijalizi.

18.2.2013.
12:57
VOYO logo

Visoki postotak učestalosti srčanog udara u osoba na hemodijalizi potaknuo je istraživanje američkih stručnjaka koji su pokušali doći do potencijalnog rješenja za ovaj problem.

Dr. Allon N. Friedman, s odsjeka za nefrologiju na Indiana University School of Medicine i njegove kolege svoje rezultate temelje na podacima 100 osoba umrlih u prvoj godini hemodijalize od srčanog udara te 300 koji su trenutačno na hemodijalizi. Uočili su povezanost između visoke razine omega-3- masnih kiselina (prisutnih u ribljem ulju) u krvi i smanjenog rizika od iznenadnog srčanog udara tijekom prve godine hemodijalize. Rezultati su objavljeni u online časopisu Kidney International.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo istraživanje znanstvenici smatraju prvim korakom prema pronalasku terapije za prevenciju srčanog udara u osoba na hemodijalizi te ističu važnost prehrane kao ključan čimbenik za bolesnike na dijalizi.

Još neka hrana koja sadrži puno omega-3:

• Govedina i mliječni proizvodi ali samo od životinja koje su pasle na pašnjacima • Jaja (domaća) • Sir • Divlja riža • Orasi • Canola ulje • Laneno ulje • Grah

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štiti i prostatu

Prethodno istraživanje provedeno na štokholmskom Instituta Karolinska pokazalo je da kod muškaraca koji jedu velike količine masne ribe, kao što su losos, haringa i skuša, postoji dva do tri puta manja vjerojatnost da će oboljeti od raka prostate nego kod muškaraca koji rijetko jedu ribu.

Pri istraživanju koje je trajalo 30 godina i u kojem su sudjelovala 6 272 muškarca obratilo se pažnju i na rizične faktore kao što je pušenje. Istraživači su zaključili da 'omega-3 masne kiseline [kojih naročito ima u masnim ribama] izgleda sprečavaju napredovanje raka prostate'. Te iste masne kiseline 'smanjuju i opasnost od srčanog udara', kaže se u izvještaju. Stoga stručnjaci preporučuju da se ribu jede 'jednom ili dvaput tjedno'.

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike