crveno na crnoj listi /

Nutricionistkinju Mađarić pitali smo treba li izbaciti crveno meso iz prehrane, kako nalažu rezultati jedne studije

Image
Foto: Thinkstock

'Samo nulta konzumacija nije bila povezana s rizikom od srčanih bolesti i preranom smrću', tvrde strani znanstvenici

6.2.2020.
8:39
Thinkstock
VOYO logo

Nedavno je objavljeno istraživanje u kojem stoji da bi se crveno meso trebalo poptuno izbaciti iz prehrane. Tim povodom upitali smo nutricionistkinju iz KBC-a Osijek Josipu Mađarić za mišljenje. 

Studija objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine pokazala je da samo dvije porcije crvenog mesa tjedno povisuju rizikod srčanih bolesti i prijevremene smrti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudi koji jedu dvije porcije procesuiranog crvenog mesa (hot dogove, hamburgere, salame) imaju za sedam posto veći rizik od srčanih boelsti.  Neprocesuirano crveno meso povezano je s tri posto višim rizikom.  

(FOTO: Shutterstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, što je još gore, jeli mi procesuirano ili neprocesuirano crveno meso, rizik od prijevremene smrti, uzrokovane bilo kojom bolesti, penje se za tri posto, stoji u rezultatima studije.

Možda vam se ovo čine kao malena brojke, no treba imati na umu da se one odnose na konzumaciju crvenog mesa samo dvaput tjedno. Većina ljudi ga jede puno češće.  "Naša studija nije pokazala koja je sigurna količina konzumacije crvenog mesa za zdravlje. Samo nulta konzumacija nije bila povezana s rizikom od srčanih bolesti i preranom smrću", kaže za portal Inverse autor studije Victor Wenze Zhong sa Sveučilišta Cornell. 

Nutricionistkinja Mađarić se samo jednim dijelom slaže s rečenim.

"Suhomesnate prerađevine svakako treba izbjegavati. No, nikako nije dobro potpuno  izbaciti neku namirnicu, u ovom slučaju crveno mesco, iz prehrane. Ono je izvor željeza i vitamina B12, kojih nema u bijelom mesu. I iznutrice njima obiluju. 
Preporuča se jesti jednu do dvije porcije crvenog mesa tjedno. Porcija je veličine  raširenog dlana, ali bez prstiju. Puno je zdravije pirjati meso ili peći u pećnici s minimalno ulja, nego ga pohati ili peći na roštilju", savjetuje Mađarić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako bi tijelo dobilo potrebne nutrijente, na tjednom meniju jednom do dvaput bi se trebala naći riba, jednom do dvaput crveno meso, jednom do dvaput bijelo, a pokoji dan na jelovniku bi trebalo biti samo povrće. Problem je što se u našem podneblju konzumira previše mesa, a premalo ribe, ali to je druga priča", dodaje te za kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo