Slavljenje Nove godine mnogima možda danas pada teško, a najveći krivac je alkohol zbog kojeg se osjećate mamurno, ispijeno i pospano. Kako biste što prije otklonili tegobe kod mamurluka i uživali u prvom danu 2023. godine, nutricionistica Branka Mirković otkrila je sjajne trikove.
"Važno je da pijete dosta tekućine jer alkohol ima dijuretička svojstva. Pijte dosta vode, mineralne vode i crni čaj s limunom. Možete popiti i svježe cijeđen sok od jabuke ili kruške. Rasol je odličan narodni lijek protiv mamurluka. Odlično je i da grickate kisele krastavce. Sok od rajčice s listovima celera i malo bibera je odličan za mamurluk", objasnila je Branka za Informer.
Sok od kiselog kupusa je odličan za dehidraciju organizma jer ima puno elektrolita i prirodnih bakterija koje besprijekorno čiste crijeva. Oduvijek je slovio kao sredstvo za oporavak onih koji su pretjerali s alkoholom prethodnih dana. Rasol (tekućina u kojoj se kiseli kupus) je bogat i vitaminom C, a sadrži i vitamin B12. Kada mučnina prestane, onda je idealno da popijete shake od banane, mlijeka i malo badema.
"Ako vam je malo bolje, pojedite kiselu juhu od rasola s kimom ili kiselu juhu od povrća s rižom, možete staviti i vrhnje", objasnila je nutricionistica. U nastavku pogledajte recepte:
Kisela juha od rasola
Ugrijte malo ulja, dodajte brašno i kratko propržite. Nalijte pola litre vode i rasola, malo ribanca i prokuhajte. Začinite kimom, najbolje mljevenim.
Kisela juha s kiselim krastavcima i vrhnjem
Ugrijte malo ulja, dodajte malo brašna i kratko propržite. Dodajte šaku sjeckanog povrća pa skuhajte. Na kraju dodajte vrhnje, sjeckane kisele krastavce i isjeckano kuhano jaje. Obavezno posolite i dodajte suhi začin ili limun.
Shake od banane
Za ovaj shake trebate jednu izgnječenu bananu, dvije žlice zobenih pahuljica, žlicu mljevenih badema i žličicu maslaca od kikirikija. Nalijte smjesu zobenim ili sojinim mlijekom, malo cimeta i kakaa i pijte polako.
Sok od rajčice
U sok od rajčice dodajte sol ili suhi začin, izaberite nešto ljuto, biber, đumbir ili ljutu papričicu, celerov list sitno isjeckan. Izmiješajte i pijte u gutljajima. "Budite strpljivi, ne jedite i ne pijte sve odjednom, potrebno je i vrijeme da jetra obradi alkohol i izađe iz tijela", savjetovala je Branka Mirković.