Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkrila je jednu vrlo zanimljivu činjenicu koja će razveseliti ljubitelje jaja.
Donedavno se smatralo da jaja imaju više mana, nego prednosti kada govorimo o prehrani, da povisuju loš kolesterol i da su jako kalorična, no sada znamo da su jaja nutritivna 'bomba' i da obiluju dobrim kolesterolom.
Nova studija pokazala je da ako jaje dodamo sirovom povrću ili salati, pomoći će tijelu da bolje apsorbira nutrijente. Istu ulogu u salati ima i ulje.
(FOTO: Pexels)
Naime, antioksidansi i nutrijenti koji se nalaze u povrću su topljivi u masti, što znači da sirovo povrće treba jesti s masnoćama kako bi tijelo iz njega izvuklo sav potencijal.
Znanstvenici su analizirali uzorke krvi 16-orice muškaraca koji su sudjelovali u studiji, a zadatak im je bio da svaki dan jedu salatu u koju su, ovisnoo skupini dodali 1,5 do tri jaja. Jedna skupina jela je salatu bez jaja.
Testovi su pokazali da su muškarci koji su jeli salatu s jajima imali u tijelu za četiri do pet puta više zeaksantina i luteina, karotenoida koji čuvaju zdravlje očiju. Žumanjak je zaslužan za bolju apsorpciju nutrijenata iz salate.
Pročitajte još:
- Mitovi o jajima koje bismo trebali zaboraviti - što prije
- GAPS dijeta: Kontroverzna dijeta koja liječi probavu, ali i psihičke probleme
- Želite izgraditi mišiće? Evo što i kada trebate jesti nakon treninga
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!