Novi trend u prehrani nudi trajni gubitak sala

Francuzi, spiljski ljudi ili makrobiotičari ustuknuli su pred Vikinzima. Naime, nordijska dijeta mogla bi postati najnoviji trend u mršavljenju.

2.11.2011.
13:16
VOYO logo

Riba iz hladnog Arktičkog oceana, krastavci, žitarice, svježe začinsko bilje i jogurt, stupovi su nove nordijske dijete.

Claus Meyer, jedan od osnivača čuvenog danskog restorana Noma, dvaput proglašenog najboljim restoranom na svijetu, dvije je godine surađivao sa stručnjakom za nutricionizam Arneom Astrupom s kojim je osmislio plan za mršavljenje. Meyer je svoj plan nazvao 'Novom nordijskom prehranom', iako ona i nije posebno nova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom 26 tjedana dugog istraživanja koje je vodio prof. Astrup i njegov tim sa Sveučilišta Copenhagen, grupa pretilih sudionika izgubila je u prosjeku tri kilograma nakon 12 tjedana provođenja nove nordijske dijete. To je bilo gotovo dvostruko više nego oni koji su mršavjeli na standardnoj dijeti kontrole kalorične vrijednosti obroka.

Nova prehrana sadrži temeljne sastojke nordijske prehrane: ribu, orašaste plodove, voće, bobice, sirovo povrće poput kupusa, divljač, te nordijske žitarice kao što su zob.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I baš kao i u mediteranskoj prehrani i tu predvode namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama i antioksidantima.

Još jedna važna karakteristika dijete je umjerenost umjesto izgladnjivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte neke temeljne principe nordijske prehrane:

Jedite hranu koja dolazi iz vašeg podneblja Meyer vjeruje da je najzdravije jesti hranu koja trenutno sazrijeva, dakle sezonsku hranu te ono što se nalazi u okolici.

Ključno je kuhati hranu kod kuće Utrošiti 30 minuta do sat vremena da biste spremili objed postat će vaš životni stil i omogućiti vam da promišljate što i kako jedete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedite više priloga Što više, to bolje i veselije, smatra Meyer. Prilozi su ključ dugoročne zdrave prehrane - dokle god je riječ o jednostavno pripremljenom povrću.

Masnoću zamijenite slatkoćom Umjesto da utopite povrće u ulju, upotrijebite ocat koji ima notu slatkoće. Imat ćete manju potrebu za uljem. Uz gorko povrće predlaže upotrebu meda ili sirupa. Sol i papar tek su početak Svježe začinsko bilje, kao i slatki i kiseli okusi, vrlo su važni u filozofiji nove prehrane. Malo jogurta ili agruma, i jelo je već dobilo na kvaliteti. Budući dab nije ljubitelj šećerom krcatog kečapa, savjetuje upotrebu domaće zimnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vi niste na dijeti Prije svega želi spriječiti povratak na nezdravi način prehrane. 'Vi niste na dijeti, to dugoročno nije održiv način ishrane,' poručuje Meyer.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo