NOVE KONTROVERZE: / Cjepivo protiv HPV-a može izazvati teški i bolni sindrom?

Image
Foto: ilustracija, Thinkstock

U Hrvatskoj svaki drugi dan po jedna žena umre od raka vrata maternice, u Europi ova opaka bolest odnese po jedan život svakih 18 minuta, a u svijetu svake dvije minute.

19.10.2015.
7:30
ilustracija, Thinkstock
Play logo

Dok kalendar cijepljenja čeka nadopunu novim cjepivom protiv humanog papilomavirusa (HPV), što je odlukom ministra Siniše Varge besplatno dostupno svim srednjoškolkama i srednjoškolcima u Hrvatskoj, kontroverze oko tog cjepiva ne jenjavaju.

Image
POŠTENO SU SE OSRAMOTILI: /

Protivnici cijepljenja pali kao žrtve vlastitih zabluda

Image
POŠTENO SU SE OSRAMOTILI: /

Protivnici cijepljenja pali kao žrtve vlastitih zabluda

Mežu milijunima cjepljenih zabilježena 45 slučaja

Novo izvješće utemeljeno na medicinskoj dokumentaciji ukupno 45 osoba iz 13 zemalja ukazuje na mogućnost razvoja kronične bolesti nazvane »kompleksni regionalni bolni sindrom« (CRPS), ubrzo nakon cijepljenja protiv HPV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod 43 od spomenutih 45 djevojaka, zdravstvene su teškoće bile prisutne i četiri godine nakon cijepljenja, a intenzitet im je bio takav da nisu bile u mogućnosti polaziti školu ili raditi. Ubrzo nakon cijepljenja protiv HPV-a došlo je do razvoja kronične neuropatske boli, jakog umora i izražene autonomne disfunkcije.

Većina osoba bila je cijepljena Gardasilom, njih 79 posto, dok je 21 posto primilo Cervarix. CRPS je prema definiciji izuzetno zahtjevan za liječenje, a može biti posljedica oštećenja perifernog živčanog sustava ili se javiti samostalno.

Nema uzročno-posljedične veze

Cjepivo protiv HPV-a, prema podacima Europske agencije za lijekove (EMA) je primilo više od 72 milijuna ljudi, a klinička ispitivanja provedena na desecima tisuća cijepljenih nisu utvrdila uzročno-posljedičnu vezu između cijepljenja protiv HPV-a i atipičnog bolnog sindroma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješća o pojedinačnim slučajevima, kakvo je i ovo koje je sastavio tim liječnika na čelu s Manuelom Martínez-Lavínom iz Nacionalnog kardiološkog instituta Ignacio Chávez iz Mexico Cityja, smatra dio stručnjaka, ne mogu biti znanstveno relevantna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinutost roditelja

Ipak Europska agencija za lijekove u srpnju je započela novu procjenu cjepiva protiv HPV-a zbog više izvješća o pojavi kompleksnog regionalnog bolnog sindroma i sindroma posturalne ortostatske tahikardije. Do daljnjeg, dok procjena ne bude dovršena, stav je da korist od tog cjepiva nadilazi rizike i treba ga koristiti kao zaštitu od opakog virusa koji izaziva zloćudnu bolest. – Nesumnjivo, neke će djevojke nakon što prime HPV-cjepivo dobiti na lutriji ili upoznati ljubav svog života. Kad biste dobili na uvid takve slučajeve, biste li pomislili da cjepivo donosi sreću? - ilustrirao je dvojbe oko cjepiva Eduardo L. Franco, onkolog Sveučilišta McGill u Montrealu. Loše se stvari, kaže ovaj liječnik, događaju stalno, baš kao i dobre. »Ako imate milijune djevojaka i mladića koji se podvrgavaju medicinskoj intervenciji i pridajete im posebnu pažnju, naići ćete na mnogo slučajeva s malom kliničkom vjerodostojnošću. To ne dokazuje uzročno-posljedičnu vezu«, smatra Franco.

Mogućnost izbora

Epidemiolozi HZJZ-a su jasni u svom stavu, koji su više puta ponovili: cijepljenje je korisno, u slučaju HPV-a pruža pouzdanu zaštitu od raka vrata maternice, smrtonosne bolesti koja svake godine u Hrvatskoj pogodi oko 400 žena, a njih oko 200 umre od te bolesti. Gledano u svjetskim razmjerima, rak vrata maternice drugi je najčešći rak u žena, kao i treći uzrok smrtnosti od raka u ženskoj populaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na ove brojke, te na činjenicu da se u čak 99,7 posto slučajeva karcinoma vrata maternice može dokazati infekcija HPV-om, virusom koji je prisutan kod 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca, broj djevojaka čije se probleme povezuje s cjepivom protiv HPV-a doista je neznatan.

Play logo

Ipak, roditelji imaju pravo birati hoće li na ovaj način zaštititi svoju djecu ili ne, te biti svjesni rizika ako to ne učine. Iz Ministarstva zdravlja zabrinutim su roditeljima poručili da u Hrvatskoj zabilježenih nuspojava na cjepivo protiv HPV-a nije bilo, ali signale moguće povezanosti cjepiva sa spomenutim sindromima treba pomno pratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi list/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Život na vagi
Trag divljači
Tri sestre
Señorita 89
Laži sa mnon
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Elon Musk show
Kako zadovoljiti ženu
Britain's Got Talent
default_cta
Obiteljske tajne
Play logo