Mnogi gledaju na veganstvo kao na zdrav način prehrane, no posljednja studija pokazala je da bi ono moglo utjecati na rast djece.

Posljednjih godina povećao se broj djece koja se odgajaju kao vegani. Londonski Institut za dječje zdravlje Great Ormond Street nedavno je otkrio rizike takve prehrane kod djece, piše UNILAD.

Studija u kojoj je sudjelovalo 187 zdravih dječaka i djevojčica u dobi između pet do deset godina u Poljskoj osmišljena je kako bi se vidjeli učinci različitih prehrana. Znanstvenici su prikupili podatke o rastu djece, tjelesnoj građi, kardiovaskularnom riziku i statusu mikronutrienata.

Studija objavljena u časopisu "American Journal of Clinical Nutrition" otkrila je bi zbog izbacivanja mesa i mliječnih proizvoda iz prehrane djeci veganima trebali dodaci vitamina B12 i vitamina D. Ovi dodaci smanjili bi rizik od dugoročnih zdravstvenih posljedica uzrokovanih veganstvom.

Djeca vegani u prosjeku su tri centimetra niža od svojih vršnjaka, imaju slabije kosti i sklonost osteoporozi kasnije u životu.

Manja koštana masa

Vodeći autor studije, profesor Jonathan Wells, primijetio je da ljude sve više privlači prehrana na biljnoj bazi, što znanstvenici podržavaju jer je "ključna za sprječavanje klimatskog sloma". Unatoč tome, profesor smatra da je važno istražiti utjecaj veganske prehrane na zdravlje.

"Dosad su istraživanja utjecaja veganstva na zdravlje djece uglavnom bila ograničena na procjene visine i težine te su se provodila samo na djeci vegetarijancima. Naša studija pruža značajan uvid u zdravstveno stanje djece koja se pridržavaju vegetarijanske i veganske prehrane", objasnio je Wells.

Njegova kolegica Mary Fewtrell također se dotakla utjecaja veganske prehrane na djecu.

"Otkrili smo da su djeca vegani imala manju koštanu masu. To znači da bi mogli ući u adolescenciju, fazu kada su potrebe za hranjivim sastojcima u kostima veće, s već utvrđenim koštanim deficitom. Ako su takvi deficiti uzrokovani prehranom, to bi moglo povećati rizik od negativnih ishoda za kosti kasnije u životu", objasnila je.

Bolje kardiovaskularno zdravlje

Međutim, veganska djeca koja su sudjelovala u studiji imala su 25 posto niže razine "lošeg" LDL kolesterola. Imala su bolje kardiovaskularno zdravlje i nižu razinu tjelesne masti.

Zanimljivo, djeca vegetarijanci imala su lošije kardiovaskularno zdravlje od vegana, što je povezano s konzumiranjem više obrađene i slatke hrane.

Znanstvenici žele da rezultati njihove studije informiraju roditelje o zadovoljavanju svih prehrambenih potreba njihove djece, bez obzira na prehranu koju preferiraju.