Svježa salata or rikule, mozzarele i rajčice malo kome da nije ukusna. Na nju se još doda i maslinovo ulje, koje daje ovu završnu notu ovom mediteranskom jelu.
Upravo zahvaljujući maslinovu ulju, ta je salata ne samo ukusna, već i zdrava.
"To su u prvom redu antioksidansi, tu su brojni vitamini, biljne kemikalije i jedna tvar koja nam je izuzetno interesantna, a to je oleokantal. To je ona stvar koja ostavlja gorak okus u grlu,a ona se pokazala da zaista ima i protuupalno djelovanje", objasnila je nutricionistkinja Daria Vranješić Bender.
Uz to, štiti i od raka. Španjolsko istraživanje pokazalo je da žene koje jedu mediteransku hranu uz dodatak maslinova ulja imaju manji rizik od raka dojke.
"Već je velika eksperimentalna studija iz 2008. pokazala da biofenoli maslinovog ulja, a to su oleorepin i tirozol, reduciraju maligni potencijal u smislu ne samo pretvorbe stanica u maligne, već i njihov rasap po tijelu", rekao je ginekolog Ivan Fistonić.
U šestogodišnjem istraživanju sudjelovalo je više od četiri tisuće žena u dobi od 60 do 80 godina. Skupina žena koja je jela mediteransku hranu uz dodatak litre maslinova ulja na tjedan, imala je 68 posto manji rizik od raka dojke od žena koje su se se hranile uobičajeno, ali uz manji unos masnoća, kao i od skupine koja je jela više orašastih plodova.
Nutricionisti savjetuju dvije žlice maslinova ulja na dan.
"Ne smije se baš koristiti u pečenju, u pećnici, ali u pravilu neke temperature do 150 stupnjeva celzijevih su sasvim prihvatljive", zaključila je Bender.
Maslinovo ulje čuva i srce. Dobar razlog da se redovito uvrsti u prehranu.